Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Otwieranie pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
art_php
Witam,
Od rana nie mogę zrozumieć, jak poustawiać te foldery, żeby mi otwierało plik, a potem można było go przejrzeć. Mam taki plik przetworzzamowienie.php

... (wklejam tylko to co najważniejsze moim zdaniem)

//otwarcie pliku w celu dopisywania

$wp=fopen("$DOCUMENT_ROOT/../zamowienia/zamowienia.txt",'ab');

if (!$wp)
{
echo'<p><strong>Zamówienie Państwa nie może zostać przyjęte w tej chwili.'.
'Proszę spróbować pźniej.</strong></p><body></html>';
exit;
}
fwrite($wp. $ciagwyjsciowy. strlen($ciagwyjsciowy));
fclose($wp);

echo'<p>Zamówienie zapisane.</p>';

Odpalam formularz.html (w kórym jest odwołanie jak widać poniżej) wypełniam go.
...
<form action="przetworzzamowienie.php" method=post>

Pojawia się komunikat po wysłaniu:

"Warning: fopen(/../zamowienia/zamowienia.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\www\roz_2\przetworzzamowienie.php on line 60"

Zaznaczę, że znalazłem na tym forum podobnym wątek- nie pomógł.
Tam też było odwołanie do manuala na pl.php- nie pomogło.

Nie wiem czy mam źle kod napisany czy może jak wskazuje komunikat nie może się odnieść fopen do folderu zamówienie, w którym jest zamowienie.txt. Mam taką ścieżkę C:\xampp\htdocs\www\roz_2 do skryptu przetworzzamowienie.php, a plik zamowienie.txt ma mam w folderze zamowienie, który jest w folderze ../www, czyli C:\xampp\htdocs\www\zamowienia. chciałbym w końcu zoabczyć wynik z formularza, w pliku zamowienie.txt. Co powinienem zrobić?

Jeszze mam plik zobaczzamowienie.php. (Jest w folderze tym samym co przetworzzamowienie.php, czyli C:\xampp\htdocs\www\roz_2. Jak go odpalam, żeby zobaczyć wynik mam komunikat:

Warning: fopen() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\xampp\htdocs\www\roz_2\zobaczzamowienie.php on line 22

Za bardzo go nie rozumiem. Tzn ang rozumiem smile.gif, ale nie rozumiem, jaki parametr mam jeszcze dopisać, żeby to ruszyło?

proxi
erix
Kod
$DOCUMENT_ROOT

Nie ma takiej zmiennej. (owszem, jest, ale tylko przy register_globals)

Cytat
Warning: fopen() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\xampp\htdocs\www\roz_2\zobaczzamowienie.php on line 22

Masz podaną tylko nazwę pliku, zapomniałeś o trybie otwarcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.