Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Problemy z mysql_create_db
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dark_root
Mam taki kod
  1. <?php
  2.    $link = mysql_pconnect('mysql2.yoyo.pl', 'db7ddfdfdf2', 'fddfdffd')
  3.        or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  4.    if (mysql_create_db('my_db')) {
  5.        print ("Utworzono bazę\n");
  6.    } else {
  7.        printf ("Błąd podczas tworzenia bazy: %s\n", mysql_error());
  8.    }
  9. ?>

I wyskakuje mi taki błąd
Kod
[b]Fatal error[/b]:  Call to undefined function:  mysql_create_db() in [b]/var/www/sites/yoyo.pl/k/o/straona/aa.php[/b] on line [b]4

Z czego on wynika? Z tego co mi się zdaje to serwer nie może rozpoznać funkcji mysql_create_db, ale wątpię to bo wtedy po co do tego daliby bazę danych.
potreb
  1. <?php
  2. $sql = 'CREATE DATABASE my_db';
  3. if (mysql_query($sql, $link)) {
  4.    echo "Baza my_db została pomyślnie utworzona\n";
  5. } else {
  6.    echo 'Błąd podczas tworzenia bazy: ' . mysql_error() . "\n";
  7. }
  8. ?>

Dodatkowo trzeba mieć uprawnienia do tworzenia bazy z poziomu php w twoim przypadku na super serwie
erix
Cytat
This function will not be available if the MySQL extension was built against a MySQL 4.x client library.
dark_root
Dla pewności zmieniłem serwer i teraz wyskakuje mi błąd
Kod
Błąd podczas tworzenia bazy: Access denied for user 'db30086'@'%' to database 'my_db'
Jak mogę nie mieć dostępu do bazy, którą dopiero chce stworzyć, trochę nie kapuje o co chodzi. Jeżeli to pomoże w rozwikłaniu tej zagadki na serwerze jest php 4 i 5.
erix
Niektóre hostingi wymagają, aby bazę tworzyć z poziomu np. cPanela, a nie skryptów. Z doświadczenia, większość tak robi, że bazę musisz utworzyć w panelu administracyjnym konta, nie masz do tego praw z poziomu skryptów.
dark_root
Tak, właśnie do tego doszedłem rolleyes.gif Ale mimo wszystko dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.