Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Proste logowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Misiur66
Witam wszystkich. Otóż mam sprawę smile.gif Robię sobie stronkę na której potrzebuję logowanie. Umiem napisać cały mechanizm, ale mam pewien problemik. Niestety PHP zacząłem się uczyć po Ajax-ie (wtedy stosowałem tylko totalne podstawy) i wiele rzeczy ciągle jest dla mnie niezrozumiałe. Stronka jest na http://misiur.cal.pl. Chodzi mi o ten panel w prawym górnym rogu. Chcę zrobić najzwyklejsze logowanie, z przeładowywaniem strony (Ajax dodam na końcu jako usprawnienie). I nie wiem jak to zrobić tongue.gif Wiem że trzeba mieć stronkę opartą na include'ach, tylko nie wiem w jaki sposób zrobić aby cała strona pozostała taka sama (np aktualnie otwarty artykuł), ale w tym okienku pojawiła się odpowiednia treść np. złe hasło, albo Zalogowany. Może trochę nagmatwałem, ale ciężko mi to wytłumaczyć. Pozdrawiam.
bikerszymek
Czegos nie rozumiem, skoro jak twierdzisz potrafisz napisac mechaizm logowania to jakim cudem nie potrafisz zapisac inf. o powodznie lub niepowodzniu logowania w zmienne a pozniej jej wyswietlic w dowolnym dla Ciebie miejscu.
Misiur66
Pokaże plik który to obsługuje

Kod
<!-- Panel logowania w zależności od bycia zalogowanym lub nie-->
<?php
include_once('polaczenie.php');
//Sprawdzanie czy user jest zalogowany
if($_SESSION['zalogowany'] == 1){
    echo('Jesteś zalogowany');
}
elseif($_SESSION['zalogowany'] == 0)
{
//Pobieranie nicka i hasla
    $nick_non = $_POST['login'];
    $haslo_non = $_POST['haslo'];
    //Usuwanie znaków "niebezpiecznych"
    $nick = mysql_escape_string($nick_non);
    $haslo = md5(mysql_escape_string($haslo_non));
    //Sprawdzanie czy nick jest w BD
    $sprawdzacz = mysql_query('SELECT nick_user, haslo_user FROM users WHERE nick_user = "'.$nick.'" && haslo_user = "'.$haslo.'"') or die(mysql_error());
    $dane = mysql_fetch_array($sprawdzacz);
    if(@mysql_num_rows($sprawdzacz))
    {
        echo($dane['nick_user']);
    }
    else
    {
        echo('Nie ma :D');
    }
}
else
{
    echo('Jakiś błąd');
}
?>

To działa, ale wynikiem jest tylko krótki tekst. I nie wiem jak ponownie zaincludować to do stronki żeby tam pokazywało wynik.
piotrooo89
coś by me: klik
Misiur66
Ale ja gupi jestem sciana.gif

Dzięki wszystkim. Wystarczyło dodać action="<?php $_SERVER['PHP_SELF'] ?>" i wstawienie formularza html do pliku panel_logowania.php. Pomógł tym którzy pomogli haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.