Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] polaczenie 2 pól seperatorem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Apo
Witam,

Chciałbym połączyć 2 pola (1 tabeli) seperatorem "-". Próbowałem coś takiego:
  1. SELECT (cat1+"-"+cat2) AS cat FROM news

Niestety powyzszy kod nie dziala (dodają się 2 pola jak w działaniu matematycznym, a mialy byc oddzielone "-").

Z góry dzieki za pomoć smile.gif

Pozdrawiam
kefirek
  1. SELECT cat1 ||' - '|| cat2 AS cat FROM news
Apo
Cytat(kefirek @ 24.12.2008, 20:55:48 ) *
  1. SELECT cat1 ||' - '|| cat2 AS cat FROM news

Niestety to nic nie dalo
Astarot
Kefitek po co piszesz jak pojęcia o danym zagadnieniu nie masz?
Zastanow sie, pomysl, to nie jest [pmys; na hop-siup?
Probem jest zlozony i wymaga opini fachowca od mysl.
Czekam wiec na smialka ktoru dany problem rozwiąże.
than
Astarot a myślisz że Twój post był tutaj niezbędny? Czy może tylko sobie licznik nabijasz?
piotrooo89
nic nie robicie tylko jeden drugiego strofujecie...

odnośnie tematu poczytaj manual: klik
Astarot
Leje na licznik cieplym moczem, zwracam jedynie uwage na posty bezsensowne i nic nie wnoszzace takie jak moj i mojego poprzednika (kefirek). Wiec nie kozacz chlopcze zwracajac mi uwage tylko wnieś coś konstruktywnego do naszej dyskusji albo idź precz i nie odwiedzaj tego tematu!

Takie sa prawa spolecznosci! To uzytownicy decyduja o kontencie i dopuki nie narusza prawa i nie narusza prawa innych osob prosze o nie moderowanie posta!

Apo dlaczego przedszkole? twoj topic powinien zostac przeniesiony do dzialu MySQL sam jestem ciekaw, prosze wiec pro masta blasta no-lifeowcow o odp haha.gif

odnosnie postow z uwagi na moj stan wkazujacy powidm: pomoglem wielu osob z roznych kont! uwazam ze najwiecej w tej branzy znacza ludzie kreatywni, ludzie z pasja i "nosem". ludzie ktorzy sa w stanie dzialc i rozwiazywac samodzielnie problemy a nie leciec ze wszystkim na forum, z byle pierdolami ktore sa w mysql, uwazam rowniez ze odp. na zlozone problemy na forum nie otrzymamy gdyz wymagaja wielkiej wiedzy, wiele czasu i doswiadczenia na ich rozwiazanie, znam apo i wiem, ze z byle pierdola na forum nie wystapil anie nie jestme w stanie odp. na twoj problem, jutro sie odezwe na gg z konkretna odpowiedzia d; repect for real OOP coders, php jest o tyle jezykiem latwym i praktyvcznym, ze byle lamus liznie struktur php i mysli ze poznal jezyk, nie kolego lata pracy programisty i ADMINISTAROTA ucznia cie koderem php, nie tylko wiedza na temat jezyka sie liczy lecz takze na temat engine systemu oraz jego sklonnosci do pracy przy duzych obciazaniecha, pozdrawiam ludzi pracy smile.gif e- pracy smile.gif

blagam o moderacje, tyle bledow... a do rana daleko haha.gif
than
I kto tu kozaczy?.. Ja przynajmniej nie mam problemów z ortografią ale dla takiego 'real OOP coder' przecież ortografia nie jest potrzebna..

Jak możesz pisać o wnoszeniu czegoś do tematu skoro sam tego nie robisz?
Astarot
A ty robisz, ja nie mam prblemu ja mysle i mowie. Twoje slowa sa puste jak przyuslowiowy "pustak" gdybym miAL alkomat heh, zrozumialbys skad te bledy ale mlody jestes moze ambitny lata przy klawiaturze Cie naucza, odpowiedz na problem kolegi jest prosta i oczywista wie nie wypisuj glupot mlody, niedowsiadzony czlowieku (No abusE)

podaje odp:

1. <?php
  2. CONCAT(mcid,'-',scid) as cat
  3. ?>

PHP for ever [;

btw: przyjmij krytyke, zyj z nia i ucz sie ucz, a kiedy bedziesz mogl siebie nazywac programista <:
potreb
Niby w Wigilie się nie pije, Chrześcijaninie
decha-design
Cytat(Astarot @ 24.12.2008, 23:31:57 ) *
Twoje slowa sa puste jak przyuslowiowy "pustak"
No popatrz ty ... i kto to mówi snitch.gif

Cytat(Astarot @ 24.12.2008, 23:31:57 ) *
odpowiedz na problem kolegi jest prosta i oczywista wie nie wypisuj glupot mlody, niedowsiadzony czlowieku (No abusE)
raczej ty zachowujesz się jak bachor, bo sam zacząłeś offtop i nie wiesz kiedy skończyć ...

Dziękuję za uwagę ...
Astarot
Wypraszam sobie, neopoganinie jak juz, nie pytali czy ccche chrzest, do komuni czy bierzmowania zmusili wychowywali w religii ktora mi nie pasowala wiec zrzucilem ja z siebie po latach, btw: uwazam, ze ad1:) religie wybieramy sami i jest kwesia wiary, nie powinna podlegac dyskusji dobry Panie.
AD2) alkohol osmiela i "zdejmuje" pewne bariery spoleczne/kulturowe/osobiste .. ma swoje zalety smile.gif
ad 3) Twoje wypowiedzi nic nie wnosza do tematu wiec stfu. Moja odpowiedz jest 100% prawidlowa wiec prosze o dyskuyje merytoryczna na temat mysql!
decha-design
Cytat(Astarot @ 24.12.2008, 23:40:49 ) *
do komuni czy bierzmowania zmusili wychowywali w religii ktora mi nie pasowala wiec ...
do bierzmowania ktoś Cię zmuszał? wtedy JUŻ sam możesz wybierać ...

AD2) alkohol osmiela i ogranicza pewne bariery spoleczne/kulturowe/osobiste .. ma swoje zalety smile.gif
tak, kulturowe na pewno

ad 3) Twoje wypowiedzi nic nie wnosza do tematu wiec stfu. Moja odpowiedz jest 100% prawidlowa wiec prosze o dyskuyje merytoryczna na temat mysql!
powtórzę się: i kto to mówi, a 100% prawidłowości twojej odp. może potwierdzić jedynie autor tematu haha.gif i jakiś szpec od php mysql
Apo
Tak Astarot podał dobre rozwiązanie smile.gif
Astarot
W takim razie prosze autora tematu o odp: Czy moja podpowiedz okazala sie trawna?

odnosnie offtopa:

tak zostalem zmuszony przez rodzine, silnie zakorzeniona w tradycjach polskich / chrzescianskich, dzieci sa chrzone wbrew swojej woli, do bierzmowania ida jako wychowane w tej religii mnie religia nie interesuje, a wszystkie kwestie wiary mnie nie dotycza! uwazam, ze kosiol posunął sie bardzo daleko w plasowaniu wiary w umyslach mlodych ludzi, nikogo nie chce urazic wyrazam jedynie swoja opienie, wiara powinna byc wyznawana dobrowolnie przez w pelni swiadome jednostki, ja nigdy nie wierzylem a zostalem wychowany w wierze katolickiej jak wielu, wydaje mi sie, wielu polakow, taki kraj taka KULTURA i OBYCZAJE, jesli sie myle w raamach swiatecznego oftopa poprawcie mnie!

Skonczyly sie agumenty?

Decha-desing - wypadaloby przeprosic, podkulic ogon i wyniesc z tej sytuacji nauke na przyszlosc!
piotrooo89
Cytat(Astarot @ 24.12.2008, 23:56:12 ) *
Decha-desing - wypadaloby przeprosic, podkulic ogon i wyniesc z tej sytuacji nauke na przyszlosc!

te (argumenty) może i by się znalazły ale powiedz kto chce się plątać w jałową dyskusje o tym czy jesteś ochrzczony w jakiejś religii czy nie... to moje spojrzenie na tą sprawę poruszoną przez Ciebie. pewnie jesteś jakimś zakompleksionym studentem z niskim poczuciem swojej wartości i przez to że pijesz(nieumiejętnie zresztą) chcesz zabłysnąć tyle moim skromnym zdaniem.
decha-design
Ale to niby dlaczego? Czy ja mówiłem, że twoje rozwiązanie jest zle? Po prostu nie moglem znieść twojego przechwalania jaki to ty jesteś programista. Autor powiedzial że dobrze, ok...

Bardziej chodziło mi raczej o twój wielki oftop w tym temacie ... więc przepraszać nie zamierzam, bo nie mam za co =)
Astarot
Piotroo: Powiem raz jeszzcze, leje na opinie pubiczna, nie interesuje mnie co myslicie, masz racje rozmowy na temat wiary sa jalowe wiec skonczmy ten offtop bo google zindeksuje i nam sie jechowe na ofrum zleca haha.gif a ta psychoanaliza w stylu kim jestem i co ze mna jest nie tak mowi wiecej o Tobie nizli o mnie, swojego czasu psychologii troche liznalem i z pelna stanowczoscia jestem w stnie te slowa wypowiedziec. Dlaczego zatem wpelni nie dysponowany tutaj pisze?

ad 1) przyjaciel poprosil

ad 2) boli mne glowa i nie jestem w stanie zasnac bez proszkow ktorych z alkoholem nie mieszam - ale dosyc o mnie - to nie ja stworzylem sztuczny problem i to nie ja zepchnalem dyskusje na boczny tor badzmy konsekwetni w swoich dzialaniach, btw: gdybym mial kompleksy nie pisalbym tak otwarcie o pewnych sytacjach dotyczacych mnie osobiscie, jesli Pan Piotroo chce kontynuowac temat zapraszam na PW, taka dyskusja na forum ogolnym zostanie zle odebrana przez spolecznosc a co gorsza zmoderownaa badz calkowicie zbanowana ;f
webdice
Piszecie panowie straszne brednie. Temat zamykam, jak ktoś ma jakieś ale, to zapraszam na PW.

P.S. Są święta (może nie dla wszystkich) i ostrzeżeń nie będę dawał, ale przy następnych postach nie na temat nie będę się zastanawiał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.