Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] zbyt duze pobieranie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dan15
Witam mam problem dzisiaj do mnie pisal gościu z serwerowni ze moja strona ma za dużą ilośc pobieranych danych z bazy danych i do tego wynosi 1 TB/dzien nie wierze w to bo strona nie jest jeszcze az tak rozwinieta ma 2 tys uników dziennie a ilosc pobieranych danych jest stanowczo za duża
do tego prosił o zmniejszenie ilosci pobieranych wierszy w zapytaniu uzywając limit x wiem do czego to słuzy i mam wszędzie na stronie ustawione limit uzyty i ilosc wierszy wyswietlanych prosze o pomoc co moze byc spowodowane az takim obciązeniem
ultra_18
Co to za hosting? Z tego co wyczytyłem ty masz limit na wyświetlanie wyników a jemu chodzi o to żeby dopisać do zapytań select na koncu limit x gdzie x to liczba wierszy.
dan15
hosting webd.pl najlepiej to zacytuje jego wiadomosc

Cytat
Prosze o zmniejszenie ilosci pobieranych wierszy w zapytaniu rnuse dan15_myt;rnSELECT * FROM namemap WHERE comment LIKE '%'order by comment asc;rnpoprzez dodanie frazy LIMIT x, yrnw tej chwili ilosc pobieranych danych oscyluje w granicach 1 TB /dzien co nie jest wiekolscia ktora mozemy zaakceptowac rnProsze aktyalizacje prosze wykonac w ciagu najblizszych 24 godzin
ultra_18
no to tak jak pisałem dodaj do tego zapytania na końcu np limit 100
Astarot
Śmiech na sali, zmien hosting na pożądną firmę, mam rozbudowany portal króty odwiedzia 20.000 uzytkowników dziennie i uzytkownicy pobierają pliki, strona zjada ok. 1TB miesięcznie! Statystyki które przedstawiasz są śmieszne i niedorzeczne, male masz doswiadczenie i ktos tu Cie probuje oszukac, taka mentalnosc Polakow, postaw na lepsza firme hostingowa! (Urazilem kogos? trudno, taka jest moja opinia)
Riklaunim
Cytat(Astarot @ 25.12.2008, 02:38:13 ) *
Śmiech na sali, zmien hosting na pożądną firmę, mam rozbudowany portal króty odwiedzia 20.000 uzytkowników dziennie i uzytkownicy pobierają pliki, strona zjada ok. 1TB miesięcznie! Statystyki które przedstawiasz są śmieszne i niedorzeczne, male masz doswiadczenie i ktos tu Cie probuje oszukac, taka mentalnosc Polakow, postaw na lepsza firme hostingowa! (Urazilem kogos? trudno, taka jest moja opinia)

Ale ty generujesz taki ruch dla dużej strony. Jeżeli identyczny generuje serwis o znacznie mniejszym ruchu to coś z nim jest raczej nie tak winksmiley.jpg
Astarot
Uczymy sie czytac ze zrozumieniem... Panie Riklanium to samo napisalem "cos jest nie tak" nie znam stron poza gigantami polskiego internetu ktore generuja taki ruch, reasumujac: firma hostingowa chce Wyludzic od Pana pieniadze, posiadam kilka serverow w europie gdzie placi sie za dodatkowe GB transferu, gdybym musial codziennie kupowac 1TB splajtowalbym smile.gif BTW: bardzo jestem ciekaw firmy ktora swiadczy Panu te uslugi, prosilbym o nazwe tej firmy.

// Kiedys eksperymentowalem z roznymi opcjami black seo i wiekszosc dobrze administrowanych serverow w pl, zwracalo uwage na naduzycia ze strony stransferu/emaili przy takich probach dlatego, chcialbym poznac nazwe uslugodawcy hostingowego smile.gif
decha-design
@Astarot, to jest możliwe ... pętla w pętli, w pętli zapytanie, zapytanie nie optymalne ... kilka użytkowników i się robie obciążenie serwera... chociaż 1TB jest niedorzeczny, to prawda ...

wchodzą w gre rownież ataki ddos =s a raczej watpie w tym wypadku =)
Astarot
w petli petla w petli zapytanie i 1TB transferu dziennie tracimy - zabawne biggrin.gif

DDOS - dziala innaczej, w wyniku takiego dzialania server pada a wiec... nie tracimy transferu...

Reasumujac Twoje pseudoteorie sa zle i niedorzeczne ja stawiam na gowniany hosting chcacy wyludzic forse od klienta i wciaz prosze o jego nazwe by moc zweryfikowac te fakty ew. zrobic skuteczna antyreklame w srodowisku ;P
dr_bonzo
Dzizez, 1TB/dzien to ilosc danych przerzucanych miedzy php a bazka, a nie transfer w internet.
Astarot
anyway: transfer nierealny wiekszosc dobrych dedykow ma 2 do 4 TB miesiecznie - nie wierze by ktokolwiek 1TB dziennie byl wstanie pociagnac z bazy nawet odpalajac skrypt cronem d; - zatem wciaz upieram sie za podaniem nazwy providera <:
dr_bonzo
1TB/dzien to ... ok 12 MB/s wiec jesli bazka jest na localhoscie to raczej nic wielkiego.
than
Astarot gdybyś był taki 'pro' jak się przechwalasz we wszystkich tematach to zdołałbyś przeczytać że nazwa (nawet adres) została podana w trzecim poście.
Astarot
dr_bonzo, racja, co prawda zmylilo mnie to ze kazdy provider nawala tyle ograniczen w konfigach (my.ini chociazby) ze wymieniona przez Ciebie sytuacja wydawala sie malo realna, teraz jednak uwazam, ze wciaz jest malo realna ale.. realna smile.gif

than: dzieki, niedowidze - nie szukaj przyczyny ;p

webd.pl - pseudohosting i wszystko jasne! - jak dla mnie!

Wiele, wiele, wiele wpadek tej firmy w ostatnich latach widzialem, wiec zaufania do nich nie mam - oczywiscie to tylko moja skromna opinia
than
Przyczyną tak się chwalisz że szukać nie muszę ;]

Co do tematu:
Miałem u nich stronę i nie narzekałem przez długi czas. Mieli tylko jedną lekką wpadkę, ale już nawet nie pamiętam o co chodziło.
Astarot
webd tylko jedna LEKKA wpadke biggrin.gif ? Dobra nie robie offtopa Poszukaj na google a poznasz magiczna przeszlosc tej firmy biggrin.gif

Rzuce nawet linkiem, o!
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=we...&lr=lang_pl
than
Zauważ że pisałem o tylko moich doświadczeniach z tą firmą ;]

@down
Może dzisiaj będziesz już bardziej 'przytomny' i pożałujesz chociaż części wczorajszych postów.
Astarot
than:Nie wyczytalem tego z kontekstu poprzedniej wypowiedzi, wierze, ze kiedys mi wybaczysz haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.