Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: COMMENT - zapis komantarza kolumny, odczyt
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
szagi3891
Potrzebuję stworzyć zapytanie które będzie w stanie zapisać komentarz o jakiejś treści generowanej automatycznie przez skrypt dla wybranej kolumny z tabeli.

Analogicznie potrzebuje zapytanie które odczyta komentarz przypisany do kolumny z danej tabeli i zostanie automatycznie przetworzony przez skrypt.

Czy ktoś posiada informację jak takie zapytania powinny wyglądać ? W sieci nie mogę nic znaleźć jak takie zapytania powinny wyglądać.

Dla przykładu :

1. CREATE TABLE 'domeny' (
  2. 'id' int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT COMMENT 'pole_set1',
  3. 'domena' varchar(10) NOT NULL COMMENT 'photo',
  4. 'wynik' varchar(1) NOT NULL,
  5. PRIMARY KEY ('id'),
  6. KEY 'wynik' ('wynik')
  7. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=112718 ;

W tym zapytaniu tworzącym tabelę są tworzone dwa komentarze, do kolumny "id" oraz "domena".
Na możliwości edycji tych komentarzy mi zależy w późniejszym działaniu skryptu.
ziqzaq
Nie bawiłem się za dużo komentarzami w mysql, ale oto co znalazłem. winksmiley.jpg
Edycja komentarza:
  1. ALTER TABLE test comment = 'fee fie fo fum';

1. ALTER TABLE test CHANGE COLUMN moja_kolumna moja_kolumna date DEFAULT '0000-00-00' comment 'Moj koment';

Dobranie się do komentów:
  1. SHOW FULL COLUMNS FROM test;

1. SHOW CREATE TABLE test;

Linki:
mysql alter
mysql show
mysql describe
mysql show create table

Musisz trochę pokombinować, ale myślę, że powinno ci to wystarczyć do zrobienia tego co założyłeś. winksmiley.jpg
szagi3891
Bardzo dziękuję smile.gif Zapytania pierwsza klasa smile.gif

A czy masz pomysł jak zaktualizować tylko jeden komentarz jednej kolumny z tabeli tak aby nie trzeba było podawać nic poza nazwą tej kolumny i treścią nowego komentarza ?
Tworząc skomplikowane zapytanie o pomyłkę łatwo. A przy aktualizacji parametrów kolumny zapytaniem ALTER trzeba zdefiniować wszystkie parametry kolumny :/
ziqzaq
Niestety nie wiem jak to zrobić prościej.
Sam wcześniej zauważyłem minus tych metod i szukałem rozwiązania. Wiem, że podawanie za każdym razem całej definicji jest niezbyt wygodne i bezpieczne.
Niestety nie znalazłem nic lepszego. Manual o alter table milczy na temat samych komentarzy kolumn, trzeba podać całą definicje kolumny przy "alter table ... modify column" i "alter table ... change column" (chociaż mogłem coś przeoczyć winksmiley.jpg).
Może ktoś bardziej zaawansowany (obeznany w mysql) ma sposób na to.

Edit:
Teraz sprawdziłem jeszcze raz i w sumie widzę, że bezpośrednio można modyfikować wartość domyślną kolumny, ale nie np. komentarz.
  1. ALTER TABLE test2 ALTER dt SET DEFAULT '0000-00-00';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.