Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] biblioteka GD
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kazaan
Witam wszystkich serdecznie!
Przetrzepalem cale forum i tutaj napewno tego nie ma, mianowicie mam problem z imagefilter, gd jest poprawnie zainstalowany, choc to wersja pod debiana z ktora sa problemy (np funkcja rotate), przy uzyciu obojetne jakiego filtru php wyklada blad, ze funkcja nie istnieje, pytanie brzmi gdzie moge wlaczyc ta funkcje?

po odpaleniu gd_info(); :

GD Version: 2.0 or higher
FreeType Support: tak
FreeType Linkage: with freetype
T1Lib Support: tak
GIF Read Support: tak
GIF Create Support: tak
JPG Support: tak
PNG Support: tak
WBMP Support: tak
XPM Support: nie
XBM Support: nie
JIS-mapped Japanese Font Support: nie

A i prosil bym o nie udzielanie odpowiedzi w stylu "po co GD, jest przeciez imagemagick", chce poprostu rozwiazac ten problem bo nie moge przez niego dobrze spac:) z gory dziekuje za pomoc!
memory
oczywiscie php 5?
Kazaan
Tak, php 5
Axexis
Z tego co pamiętam trza kompilować libapache2-moda ze źródeł a w configure --with-gd2.
Kildyt
Nie łatwiej jest zainstalować gotowy pakiet (polecam XAMPP)? Masz wszystko (co potrzebne) ładnie "upchane". winksmiley.jpg
Axexis
Nie którzy wolą 'po swojemu' =)

Ja bym nie stawiał np. Gentoo tylko po to, zeby xamppa stawiac.... Tym bardziej na PLD xP

Poza tym xampp ma kilka dziur, niestety. Dlatego źródła i ./configure && make install
Kazaan
dzieki Panowie za pomoc!

Btw znacie cos bardziej zaawansowanego niz imagemagick? jestem w trakcie tworzenia klasy generującej logo, i nie potrafie zrobic efektu overlay na gradiencie, czyli nakladanie na gradient foty jak w PS z overlay + x opacity, daje to fajny efekt, w IM nie potrafie tego zrobic, znacie cos innego ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.