Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]problem ze składnią
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czaroo
Witam,

Problem jest podejrzewam banalny ale siedzę nad tym długo i nie mogę dojść ładu...Próbowałem na różne sposoby, a jak widać poniżej nie jest to nic wydumanego. Mam 2 tabele instruktorzy i grupy oraz prosty formularz. Edytuję dane instruktora i jego dane zmieniają się w drugiej tabeli. Problem w tym, że wszystkie wyniki zmiennych i z pól formularza wydają się być ok, a zmiany nie ma.

Mam taki fragment kodu...

1. <?php
  2. $imie = mysql_result(mysql_query('SELECT `imie` FROM `instruktorzy`  WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].''),0); //wyciąga stare imię
  3. $nazwisko = mysql_result(mysql_query('SELECT `nazwisko` FROM `instruktorzy`  WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].''),0); //wyciąga stare nazwisko
  4. $nazwa = ''.$nazwisko.' '.$imie.''; //suma (dodałem w celu sprawdzenia wyniku - jest NAZWISKO(SPACJA)IMIE)
  5. $wysl2 = 'UPDATE `grupy` SET
  6. `instruktor` = ''.$_POST['nazwisko'].' '.$_POST['imie'].''
  7. WHERE `instruktor` = '.$nazwa.''; //aktualizuje wpisy w których wystąpi suma - to pole w tej tabeli jest jako 1, nie jest rozbite
  8. ?>

Pytanie gdzie jest błąd? Prawie na pewno coś namieszałem ze składnią (szczególnie teraz po n-tej poprawce) ale nie mam pojęcia gdzie :/ Pomocy!
skowron-line
  1. <?php
  2. $imie = mysql_result(mysql_query('SELECT `imie` FROM `instruktorzy`  WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].''),0); //wyciąga stare imię
  3. $nazwisko = mysql_result(mysql_query('SELECT `nazwisko` FROM `instruktorzy`  WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].''),0); //wyciąga stare nazwisko
  4. $nazwa = ''.$nazwisko.' '.$imie.''; //suma (dodałem w celu sprawdzenia wyniku - jest NAZWISKO(SPACJA)IMIE)
  5. $wysl2 = 'UPDATE `grupy` SET
  6. `instruktor` = ''.$_POST['nazwisko'].' '.$_POST['imie'].''
  7. WHERE `instruktor` = '.$nazwa.''; //aktualizuje wpisy w których wystąpi suma - to pole w tej tabeli jest jako 1, nie jest rozbite
  8.  
  9.  
  10. ?>
Czaroo
nie ma błędów żadnych...nawet
  1. <?php
  2. ?>
jest i nic nie widać
piotrooo89
ja bym zrobił tak:

1. <?php
  2. $in=$_POST['nazwisko'].' '.$_POST['imie'];
  3. $wysl2 = "UPDATE grupy SET
  4. instruktor='$in'
  5. WHERE instruktor='$nazwa'";
  6. mysql_query($wysl2);
  7. ?>
Czaroo
dalej to samo...
może dokleję teraz całość...czy zmienne z $_POST mają jakąś ograniczoną ważność? juz i to brałem pod uwagę ale echo je wywołuje normalnie więc chyba nie...

1. <?php
  2. $wysl = 'UPDATE `instruktorzy` SET
  3. `imie` = ''.$_POST['imie'].'',
  4. `nazwisko` = ''.$_POST['nazwisko'].'',
  5. `stawka` = ''.$_POST['stawka'].'',
  6. `numer` =  ''.$_POST['numer'].'',
  7. `uprawnienia` = ''.$_POST['uprawnienia'].''
  8.  
  9. WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].'' //do pierwszej tabeli;
  10.  
  11. $imie = mysql_result(mysql_query('SELECT `imie` FROM `instruktorzy`  WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].''),0);
  12. $nazwisko = mysql_result(mysql_query('SELECT `nazwisko` FROM `instruktorzy`  WHERE `id` = '.$_POST['edytuj_instruktor'].''),0);
  13. $in=$_POST['nazwisko'].' '.$_POST['imie'];
  14. $nazwa = ''.$nazwisko.' '.$imie.'';
  15. $wysl2 = "UPDATE grupy SET
  16. instruktor='$in'
  17. WHERE instruktor='$nazwa'"; //do drugiej tabeli
  18. ?>

W pierwszej dodaje ok, w drugiej nic nie zmienia.
Legion
Spróbuj dodać do każdego zapytania warunek or die('komunikat1 itd.') to pozwoli Ci znaleźć które zapytanie nie działa poprawnie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.