Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] mail() - nie wysyła wiadomości.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
carck3r
Witam.
Napisałem:
Kod
$head ="From: xxxx@wp.pl";
$wyslanie = mail($dokogo, $temat, $zawartosc, $head);

if($wyslanie)
{
    echo "Bez przeszkód";
}

Wyskakuje błąd:
Kod
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in D:\xampp\htdocs\przetworzmail.php on line 21

W php.ini mam:
Kod
; For Win32 only.
SMTP = smtp.wp.pl
smtp_port = 587

; For Win32 only.
sendmail_from = xxxx@wp.pl

Korzystam z xamppa.

Jak usunąć ten problem?
blooregard
A nie powinieneś mieć przypadkiem lokalnie zainstalowanego serwera SMTP ?
Bo error wyraźnie Ci wskazuje, że nie może wysłać maila z localhosta, czyli Twojego kompa.
carck3r
Niby wysłało. Nawet w programie pisze:

Jednak w skrzynce na gmailu ani na wp nic nie ma. W php.ini zmieniłem na localhost i port na 25.
Czemu jednak nie wysłało?
blooregard
Musisz powalczyć z konfiguracją serwera SMTP.
To nie jest błąd w skrypcie PHP, f-cja mail() zadziałała (skoro nie wywala błędu), ale poczta nie "wyszła" z Twojego kompa. Tak myślę. Nigdy nie testowałem tego typu rzeczy na localhoście, tylko na serwerach hostingowych. Tam nie było problemu.
Na konfiguracji serwera poczty się nie znam, poszukaj rozwiązania na forach poświęconych temu tematowi.
Rudi1204
wp nie można z tego co wiem podłączyć do localhosta dlatego, że używa uwierzetelninia...:/ niestety tyczy się z tego co wiem wszystkich serwerów co wymagają tej opcji (chello np nie ;p ) jesli nie masz innej skrzynki bez tej opcji polecam sciągnac i zainstalowac sobie jakiegos mailera :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.