Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Odpowiednik onClick w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
obelix94
Czy istnieje w php sposób lub funkcja aby podany kod był wywoływany po kliknięciu np. w przycisk "submit", tak jak jest w JS onClick.
Strarus
Niestety nie, ponieważ php działa po stronie servera, natomiast JavaScript - po stronie przeglądarki. Da się uzyskać taki efekt w php, pod warunkiem, że strona będzie przeładowywana smile.gif

Przykład smile.gif
  1. <?php
  2. $pokaz = intval($_GET['pokaz']);
  3. if(isset($pokaz)) {
  4.    if($pokaz == 1) {
  5.    echo 'Podstrona 1';
  6. } else {
  7.    echo 'Podstrona o ID <b>' . $pokaz . '</b>';
  8. }
  9. }
  10. ?>

Kod
<a href="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>?pokaz=1
phpion
Cytat(Strarus @ 1.01.2009, 23:01:38 ) *
Niestety nie, ponieważ php działa po stronie servera, natomiast JavaScript - po stronie przeglądarki. Da się uzyskać taki efekt w php, pod warunkiem, że strona będzie przeładowywana smile.gif

I tu się mylisz. Takie coś można zrobić za pomocą AJAXa. Po szczegóły odsyłam autora do google (najlepiej aby skorzystał z gotowej biblioteki np. mintajax).
obelix94
W moim przypadku odświeżenie dałoby taki sam efekt jaki chciałem uzyskać przy pomocy "onClick".
Strarus
O, bardzo mnie zaintrygowałeś. Nigdy nie miałem styczności z kodem AJAXa, więc może czas skorzystać z jakiegoś wstępu d tego języka smile.gif Ale AJAX nie jest językiem tak jak PHP, czy C++ questionmark.gif
ziqzaq
AJAX = Asynchronous JavaScript and XML.
Pierwszy lepszy link w google np. wiki.
Strarus
Ale koledze @obelix94 chodziło o możliwość zrobienia czegoś takiego w php, a więc AJAX jest po prostu alternatywą dla JavaScript, a nie poszukiwaną przez autora funkcją php smile.gif

edit: a swoją drgą chętnie poczytam o AJAXie smile.gif pozdro
ziqzaq
Strarus napisał
Cytat
Ale koledze @obelix94 chodziło o możliwość zrobienia czegoś takiego w php, a więc AJAX jest po prostu alternatywą dla JavaScript, a nie poszukiwaną przez autora funkcją php

Bezedura. winksmiley.jpg
Lepiej jak najpierw poczytasz o ajax a później skomentujesz.
To nie jest żadna alternatywa dla Javascript. Mocno uogólniając, AJAX to określenie pewnej "technologii" i używasz w nej właśnie Javascript, XML i obiekt XMLHttpRequest do wykonywania asynchronicznych zapytań np. do skryptów php - i tutaj zauważ że możesz sobie wywoływać i funkcje i obiekty i co tam chcesz w tym skrypcie. Po resztę info do wujka google.
Jakbyś przeczytał choć jeden paragraf z wiki to byś się kapnął.
Koledze obelix94 właśnie o to chodziło.
Pozdrawiam.

PS Wcześniej też pisałeś że zaintrygowało cię to i poczytasz o ajax a tego nie zrobiłeś tongue.gif

edit: Dodałem cytat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.