Witam,
Mam problem, tworząc sobie baze danych postanowiłem takie informacje jak głosy w ankietach trzymać w osobnej tabeli.
( dzięki temu, mogłem na bieżąco wyświetlać ile osób zagłosowało z automatycznym wykluczeniem osoby skasowanej... kasuje osobe, kasuje jej wpis i już na stronie mam wynik -1 )
No i podobało mi się do czasu, kiedy nie postanowiłem zrobić funkcji która pozwalała by na wyświetlanie tylko i wyłącznie ankiet ( pytań ) które zostały odrzucone przez użytkowników. 50 głosów przeciwko, głosów za 3 no to niestety zamykamy, rozwiązane przenosimy do archiwum itp itd.
I teraz problem nastał jak to zrobić aby w 1 zapytaniu typu SELECT wyświetlić wpisy które mają powiedzmy więcej niż 50 głosów przeciw.
Mamy tabele:
Ankiety [id] [reszta danych]
1 tytul
2 tytul drugi
I druga tabela:
Głosy [id] [ID ANKIETY] [TAK/NIE]
1 2 TAK
2 2 TAK
3 2 NIE
id ankiety, to numer identyfikujący wpis z ankietą.
Czy można zrobić jakieś zapytanie żeby wyświetlilo mi wpisy mające tylko powyżej 50 głosów na NIE ?
Potem jak mi odpowiecie państwo na to pytanie, to zajmiemy się ustaleniem co zrobić aby jeżeli jest to możliwe, zbadać stosunek.
Bo 50 głosów na NIE w stosunku do 3 na TAK jest złe
A 50 głosow na NIE w stosunku do 300 na TAK decyduje jednak że ankieta zakonczyla sie pomyślnie.
A 50 na NIE w stosunku do 51 na tak też nie decyduje..
Trzeba by to zrobić jakimś alogrymem podzielić /TAK / przez nie i zobacyzć stosunek, jeżeli będize zbyt mały, to znaczy że trzeba powtórzyć głosowanie...
Był bym bardzo bardzo wdzięczny za pomoc, kiedyś sł←szałem o zapytaniach takich bardziej zaawansowanych, ale nie miałem okazji przetestować..
pozdrawiam