Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zachować zmienne sesyjne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Arek00
mam podpięte do sklepu dwie domeny: domena1 i domena2, na domenie2 jest ssl. koszyk działa na zmiennych sesyjnych. w sytuacji gdy klient wchodzi do sklepu przez domenę1, dodaje różne rzeczy do koszyka i chce złożyć zamówienie musi się zalogować. podczas logowania przenoszony jest na połączenie ssl w domenie2 i w tym momencie koszyk zostaje pusty. jak zrobić aby w tej sytuacji zawartość koszyka została utrzymana?
AdvMDev
Zrobić tabelę (w bazie danych) typu MEMORY z polem id i potem dane, do $_SESSION wpakować to id (takie samo, jak w bazie danych), potem wyciągać?
erix
Cytat
do $_SESSION wpakować to id

A przeczytałeś?
Cytat
w sytuacji gdy klient wchodzi do sklepu przez domenę1, dodaje różne rzeczy do koszyka i chce złożyć zamówienie musi się zalogować. podczas logowania przenoszony jest na połączenie ssl w domenie2 i w tym momencie koszyk zostaje pusty. jak zrobić aby w tej sytuacji zawartość koszyka została utrzymana?

Nie ma innego wyjścia, jak przekazanie identyfikatora przez URL, gdyż ciasteczka NIE MOGĄ być ustawiane dla innych domen. EOT.
koreja
Ale sposób zaproponowany przez @AdvMDev jest dobry. Z tego co zrozumiałem to chodziło o utworzenie tabelki w bazie danych, a następnie umieszczenie danych sesji w tej tabelce (przy migracji do innej www), po czym wyciągnięcie ich znowu z tabelki jako danych sesji smile.gif A przez URL można przekazać jedynie id sesji, w celu identyfikacji...
erix
Nie można, a TRZEBA, gdyż nie będziesz miał identyfikatora, a tym samym - zawartości sesji.
AdvMDev
Nie ma innego wyjścia, jak przekazanie identyfikatora przez URL, gdyż ciasteczka NIE MOGĄ być ustawiane dla innych domen. EOT.

Każdy dla swojego session swoje id. Coś niedoczytałeś?
Arek00
dzięki za odpowiedzi. z tego co widzę to miałbym z tym troszkę roboty. zastanawiam się czy po prostu nie zrobić przenoszenia na domenę2 w momencie dodawania produktu do koszyka (odpowiedni adres w post) i wtedy po dodaniu pierwszego produktu do koszyka klient zostanie już na domenie na której jest ssl i po zalogowaniu pozostanie mu zawartość koszyka.
koreja
Jeśli tak bardzo chcesz to możesz tak zrobić, równie dobrze możesz includować pliki koszyka z serwera/domeny z ssl (chociaż tego typu akcji jeszcze nie próbowałem winksmiley.jpg ), chociaż wg mnie dużo prostszym sposobem będzie powyższa baza danych...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.