Arek00
12.01.2009, 12:36:27
mam podpięte do sklepu dwie domeny: domena1 i domena2, na domenie2 jest ssl. koszyk działa na zmiennych sesyjnych. w sytuacji gdy klient wchodzi do sklepu przez domenę1, dodaje różne rzeczy do koszyka i chce złożyć zamówienie musi się zalogować. podczas logowania przenoszony jest na połączenie ssl w domenie2 i w tym momencie koszyk zostaje pusty. jak zrobić aby w tej sytuacji zawartość koszyka została utrzymana?
AdvMDev
12.01.2009, 14:19:02
Zrobić tabelę (w bazie danych) typu MEMORY z polem id i potem dane, do $_SESSION wpakować to id (takie samo, jak w bazie danych), potem wyciągać?
erix
13.01.2009, 13:27:57
Cytat
do $_SESSION wpakować to id
A przeczytałeś?
Cytat
w sytuacji gdy klient wchodzi do sklepu przez domenę1, dodaje różne rzeczy do koszyka i chce złożyć zamówienie musi się zalogować. podczas logowania przenoszony jest na połączenie ssl w domenie2 i w tym momencie koszyk zostaje pusty. jak zrobić aby w tej sytuacji zawartość koszyka została utrzymana?
Nie ma innego wyjścia, jak przekazanie identyfikatora przez URL, gdyż ciasteczka NIE MOGĄ być ustawiane dla innych domen. EOT.
koreja
13.01.2009, 14:05:20
Ale sposób zaproponowany przez @AdvMDev jest dobry. Z tego co zrozumiałem to chodziło o utworzenie tabelki w bazie danych, a następnie umieszczenie danych sesji w tej tabelce (przy migracji do innej www), po czym wyciągnięcie ich znowu z tabelki jako danych sesji

A przez URL można przekazać jedynie id sesji, w celu identyfikacji...
erix
13.01.2009, 17:25:58
Nie można, a TRZEBA, gdyż nie będziesz miał identyfikatora, a tym samym - zawartości sesji.
AdvMDev
14.01.2009, 15:01:44
Nie ma innego wyjścia, jak przekazanie identyfikatora przez URL, gdyż ciasteczka NIE MOGĄ być ustawiane dla innych domen. EOT.
Każdy dla swojego session swoje id. Coś niedoczytałeś?
Arek00
14.01.2009, 15:49:06
dzięki za odpowiedzi. z tego co widzę to miałbym z tym troszkę roboty. zastanawiam się czy po prostu nie zrobić przenoszenia na domenę2 w momencie dodawania produktu do koszyka (odpowiedni adres w post) i wtedy po dodaniu pierwszego produktu do koszyka klient zostanie już na domenie na której jest ssl i po zalogowaniu pozostanie mu zawartość koszyka.
koreja
14.01.2009, 19:01:43
Jeśli tak bardzo chcesz to możesz tak zrobić, równie dobrze możesz includować pliki koszyka z serwera/domeny z ssl (chociaż tego typu akcji jeszcze nie próbowałem

), chociaż wg mnie dużo prostszym sposobem będzie powyższa baza danych...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.