Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: typy danych w MS SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
bjera
witam!
Robię bazę danych KINA. Jest w niej relacja (tabela) FILMOTEKA, gdzie miedzy innymi jest czas trwania filmu i rok jego powstania.
Czas podajemy w minutach (np 120) a rok powstania to np. 1998

Jakich typów danych uzyć dla tych atrybutów?

smalldatetime i smalldatetime mi nie odpowiadaja ponieważ są zbyt szczegółowe... idzie je jakoś zmodyfikować lub lepiej - stworzyć własne typy?
A może zrobić to smallinta'mi, tylko, żeby wprowadzić ograniczenia: dla roku powstania przedział od 1900 do 2009, a dla czasu trwania od 0 do 300 powiedzmy.

Poproszę najlepiej o konkretną kwerendę z tymi ograniczeniami, z góry dziękuje smile.gif
prachwal
Cytat(bjera @ 17.01.2009, 19:05:01 ) *
witam!
Robię bazę danych KINA. Jest w niej relacja (tabela) FILMOTEKA, gdzie miedzy innymi jest czas trwania filmu i rok jego powstania.
Czas podajemy w minutach (np 120) a rok powstania to np. 1998

Jakich typów danych uzyć dla tych atrybutów?

smalldatetime i smalldatetime mi nie odpowiadaja ponieważ są zbyt szczegółowe... idzie je jakoś zmodyfikować lub lepiej - stworzyć własne typy?
A może zrobić to smallinta'mi, tylko, żeby wprowadzić ograniczenia: dla roku powstania przedział od 1900 do 2009, a dla czasu trwania od 0 do 300 powiedzmy.

Poproszę najlepiej o konkretną kwerendę z tymi ograniczeniami, z góry dziękuje smile.gif

int w obu przypadkach

Kod
CREATE TABLE dbo.filmy
     (
     rokprodukcji int NULL,
     [czas trwania] int NULL
     )  ON [PRIMARY]
GO

ALTER TABLE dbo.filmy ADD CONSTRAINT
     CK_filmy CHECK (rokprodukcji between 1900 and 2100)

ALTER TABLE dbo.filmy ADD CONSTRAINT
     CK_filmy_1 CHECK ([czas trwania] between 0 and 300)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.