Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Licznik online
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
scorpimen
Witam, 

Czy można sprawdzać liczbe osób przebywających online na stronie w inny sposób niż po adresie IP? Chodzi mi oto że jak wejdzie 100 osób z jednej firmy(1 router z jednym zewnetrznym IP) na stronę to widzę ich jako jedną osobę.

Wszystkie liczniki jakie widziałem liczą po IP. sad.gif
seba22
Już to rozgryzaliśmy.

Zapisać do SQL sesje użytkownika.

Identyfikator pobierasz:

1. <?php
  2. $ses_id = session_id();
  3. ?>

Potem ustaliłem że co 5 minut chce kasować ludzi więc wygenerowałem czas +5 minut

1. <?php
  2. //
  3. $obecna_data = date("Y-m-d H:i");
  4. $data_plus_5m_timestamp = mktime(date('H'), date('i')+5, 0, date('m'), date('d'), date('Y'));
  5. $data_plus_5m = date("Y-m-d H:i", $data_plus_5m_timestamp);
  6. //
  7. ?>

Potem wrzuciłam do do SQL.

Przy otworzeniu strony, robiłem select *

Leciałem rekordy.. jeżeli natrafiało na NAS ->
ISTNIEJE -> AKTUALIZUJEMY

Jeżeli nie
ses_ID z bazy, jezeli NIE ISTNIEJE -> insert do bazy danych

Jeżeli natrafimy na wpis, nie będący nami... pobieramy aktualną datę ! i porównujemy ją z tą z bazy danych... jeżeli wyjdzie na - kasujemy wpis ( delete from).

I mniej wiecej tyle winksmiley.jpg
erix
Cytat
Czy można sprawdzać liczbe osób przebywających online na stronie w inny sposób niż po adresie IP?

Mało dokładne, ale po np. identyfikatorach sesji.

PS. Dodaj tag do tematu.
scorpimen
hmm sesje mam juz do logowania zrobione(w dodatku tak nieładnie na ciasteczkach tongue.gif) i nie bardzo chce mi sie robić sesje dla niezalogowanych ludzików, ale skoro to jedyna metoda to bede muział przerobić.

thx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.