Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak operować na tabeli z innej bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dd1234
Witam,
Mam taki problem. Na jednym serwerze mysql mam kilka baz danych. W jednej z baz mam tabelę PRACOWNICY. Tworzę kolejną bazę danych, w której też musi być tabela PRACOWNICY zawierająca te same dane. Czy jest możliwe wykorzystanie tabeli już istniejącej w innej bazie danych (przeglądanie, edycja, usuwanie, dodawanie). Nie chciałbym tworzyć drugiej kopii tej tabeli. Czy jest to możliwe i jeżeli tak to proszę o ew. sugestie jak się do tego zabrać
Pozdrawim
wookieb
Jest możliwe.
A jak? Normalnie.. Wybierasz druga baze danych w polaczeniu i wykonujesz na niej operacje
dd1234
Dzięki. Ale czy mogę mieć otwarte dwie bazy danych jednocześnie i przełączać się miedzy nimi (jak?) czy też musze zamykać połączenie z bazą danych na której pracuję, otwierać połączenie z inną bazą danych itd
kitol
Połączenie tworzysz z serwerem, a nie konkretną bazą danych.
W zapytaniach wskazujesz bazę w następujący sposób:
  1. SELECT nazwa_tabeli.nazwa_kolumny.... FROM nazwa_bazy.nazwa_tabeli

w ten sposób możesz nawet łączyć ze sobą tabele z różnych baz:
  1. SELECT nazwa_tabeli_1.nazwa_kolumny, nazwa_tabeli2.nazwa_kolumny FROM nazwa_bazy1.nazwa_tabeli_1 JOIN nazwa_bazy2.nazwa_tabeli2
dd1234
Dzięki, o to mi właśnie chodziło
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.