Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Optymalna wyszukiwarka w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stroju
Chcę zrobić wyszukiwarkę na stronie, jednak mam dylemat pomiędzy prostą wyszukiwarką z wykorzystaniem LIKE czy też przechowywaniem w bazie wyrazów podobnie jak w phpbb. co będzie lepszym rozwiązaniem??
EarthCitizen
To zależy jaki rodzaj treści chcesz przeszukiwać, a więc? I ile będzie rekordów...
strife
Na pewno dobrym pomysłem jest cache'owie zapytań dla wyników wyszukiwania, jednak wszystko zależy do czego ma zostać to wykorzystane. Na forach dyskusyjnych są mechanizmy, które optymalizują wyszukiwanie, z powodu częstego odpytywania bazy (jak np. na tym forum na którym się znajdujemy). Jednak wydaje mi się, że dla prostej strony w stylu bloga czy wizytówki nie jest to konieczne.

Więcej na temat wyszukiwania możesz przeczytać w tym temacie: Temat: wyszukiwarka

Pozdrawiam serdecznie.
stroju
no teraz to wiele tego nie ma ale z czasem będzie po kilkadziesiąt tysięcy rekordów do przeszukania i to ze sporą treścią
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.