Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] odnosniki i mailto
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mozejednaknie
Witam, od dluzszego czasu zastanawiam sie czemu tworcy stron internetowych w odnosnikach - czy to obrazkowych czy tekstowych nie stosuja w CSS opcji:
Kod
outline-style:none;

W IE outline nie jest wyswietlane ale w najpopularniejszej przegladarce - FireFox odnosniki sa obrysowane w brzydkie kontury... Przykladowo Dobre Programy - poziome, obrazkowe menu pod naglowkiem.
Czy ta opcja sprawia jakies problemy? Chyba nie... ale efekt wizualny jest na pewno poprawiony przynajmniej na FF, nie wiem jak jest w przypadku Opery i Chrome...

Czy podawac na stronie jawnie adresy mailowe w mailto/text? Jak to jest z tymi botami zbierajacymi adresy email ze stron www do spamowania poczty.
wookieb
Wiesz. Ja na stronie dobreprogramy nie widze ZADNEGO stylu z outline...
No a skoro to cos zle dziala w ie 6 to sie z tego za bardzo nie korzysta. Ot cała tajemnica.
piotrooo89
to co napisał ~wookieb poczytaj sobie to i już bedziesz wiedział czemu.
mozejednaknie
No i co z tego ze IE nie wyswietla outline, na IE swiat sie nie konczy a jak pokazuje ranking.pl - FF w Polsce cieszy sie najwieksza popularnoscia - zrodlo.
outline-style:none; jest zgodny z W3C wiec nie moze zle dzialac z IE 6/7 tylko w ogole nie dziala, wiec mozna uznac ze mamy outline-style:none;...
Zmierzam do tego ze outline-style:none; poprawia wyglad odnosnikow (w trakcie np zmieniania podstrony) na FF (nie wiem jak na Opera i Chrome) a
na wiekszosci Polskich servisow nie stosuje sie tej opcji, wiec why?
wookieb
Bo nadal polowa userow uzywa ie. I co to nie bedzie dla nich strona? Pomysl... Jak robisz strone to dla wszystkich a nie dla posiadaczy jednej przegladarki... Jak chcesz to rob, prosze. Nikt ci tego nie zabrania. Ale potem mozesz tyko wysluchiwac komentarze "u mnie to zle wyglada" a ty bedziesz mowic "to zainstaluj firefoxa" ale wiekszosc ludzi nawet nie wie co to jest i pojdzie do wypozyczali filmow wziac "firefox", obejrzy go w domu i mysli ze tak sobie to zainstaluje...
Moze tutaj mocno przesadzam ale ci co uzywaja ie to nie wiedza dobrze jak sie obsluguje komputer i nie masz od nich co wymagac..
mozejednaknie
Cytat(wookieb @ 23.01.2009, 10:11:50 ) *
Bo nadal polowa userow uzywa ie. I co to nie bedzie dla nich strona? Pomysl... Jak robisz strone to dla wszystkich a nie dla posiadaczy jednej przegladarki... Jak chcesz to rob, prosze. Nikt ci tego nie zabrania. Ale potem mozesz tyko wysluchiwac komentarze "u mnie to zle wyglada" a ty bedziesz mowic "to zainstaluj firefoxa" ale wiekszosc ludzi nawet nie wie co to jest i pojdzie do wypozyczali filmow wziac "firefox", obejrzy go w domu i mysli ze tak sobie to zainstaluje...
Moze tutaj mocno przesadzam ale ci co uzywaja ie to nie wiedza dobrze jak sie obsluguje komputer i nie masz od nich co wymagac..

Nie wiem bo chyba nie za bardzo sie orietujesz albo dopiero wstales...
wookieb
Cytat(mozejednaknie @ 23.01.2009, 10:16:11 ) *
Nie wiem bo chyba nie za bardzo sie orietujesz albo dopiero wstales...

W czym sie nie orientuje? Która czesc mojego zdania uwazasz za bzdure?

Cytat
Zmierzam do tego ze outline-style:none; poprawia wyglad odnosnikow

Rewolucje outlineowa chcesz robic? Bo moment klikniecia jest tak krotki ze na to sie nie zwraca nawet uwagi. Poza tym niektorzy to lubia bo jak klikna na link, przejda do innej zakladki, wrocą, zobacze ze strona sie nei zaladowala to wiedza w co klikneli... Jak masz nerwice natrectw to mozesz nawet prosic userow zeby wlaczali przegladarke w tryb pelnoekranowe zeby nei bylo widac buttonow ktore nie pasuja do twojej strony.
Nikt ci nie zabrania uzywac outline ale tez znaaacznej wiekszosci ten outline nei przeszkadza..
mozejednaknie
Na czas zaladowania nowej podstrony nie wplywa niestety jedynie budowa strony ale tez poboczne czynniki...

"nerwice natrectw" dobrze ze mam bo gdyby to od Ciebie zalezalo to prawdopodobnie uzywalibysmy tylko przegladarek textowych...
wookieb
Cytat
"nerwice natrectw" dobrze ze mam bo gdyby to od Ciebie zalezalo to prawdopodobnie uzywalibysmy tylko przegladarek textowych...

O nie winksmiley.jpg Wszyscy uzywalibysmy ff3 albo opery smile.gif
Tam moze faktycznie by sie przydał ten styl. Ale do linkow textowych niech lepiej zostanie.
mozejednaknie
Cytat(wookieb @ 23.01.2009, 11:12:23 ) *
O nie winksmiley.jpg Wszyscy uzywalibysmy ff3 albo opery smile.gif
Tam moze faktycznie by sie przydał ten styl. Ale do linkow textowych niech lepiej zostanie.

Ja to bym jednak wywalil i w textowych a to czy Ci sie strona laduje sprawdz sobie na pasku stanu albo przy kursorze a nie przy pomocy outline...
wookieb
Tu nie chodzi o to ze sprawdzam czy strona sie laduje za pomoca lookniecia na outline.
Jezeli klikniesz na link i zobaczysz po powrocie ze strona nie jest zaladowana to wiesz jaki link jest martwy i mozesz przejsc do innego. Poza tym jak np masz parenascie z rzedu linkow ktore odwiedzasz to dzieki outline wiesz ktory ostatni klink kliknalas co przyznam jest ogromnym ulatwieniem.
erix
Cytat
Ja to bym jednak wywalil i w textowych a to czy Ci sie strona laduje sprawdz sobie na pasku stanu albo przy kursorze a nie przy pomocy outline...

Spróbuj wtedy nawigować za pomocą wyłącznie klawiatury...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.