Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrócenie baardzo długiego zapytanie i czasochłonnego zapytania z REGEXP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sajrox
Witam,

Posiadam pewien skrypt które musi znaleść produkty podobne do produktu pobranego z xmla.

Aby tego dokonać na początku wykonuję zapytanie szukając po kolei po 3 słowa z danego produktu.

Ogólnie interesuje mnie to czy da się jakoś inaczej wykonać to samo zapytanie aby otrzymać takie same wyniki. Obecne zapytanie potrafi się wykonywać nawet 45 sekund :/

1. SELECT p.id FROM pco_product AS p WHERE (p.main = '1') AND (p.symbol REGEXP '([s ]|^)(smiley)([s ]|$)' OR p.name REGEXP '([s ]|^)(smiley)([s ]|$)' OR p.name_filter REGEXP '([s ]|^)(smiley)([s ]|$)') AND (((p.name_filter LIKE '%smiley%') OR (p.name_filter LIKE '%elegancki%' AND p.name_filter LIKE '%smiley%') OR (p.name_filter LIKE '%oldschoolowy%' AND p.name_filter LIKE '%elegancki%' AND p.name_filter LIKE '%smiley%') OR (p.name_filter LIKE '%portfel%' AND p.name_filter LIKE '%oldschoolowy%' AND p.name_filter LIKE '%elegancki%') OR (p.name_filter LIKE '%w%' AND p.name_filter LIKE '%portfel%' AND p.name_filter LIKE '%oldschoolowy%') OR (p.name_filter LIKE '%kolorze%' AND p.name_filter LIKE '%w%' AND p.name_filter LIKE '%portfel%') OR (p.name_filter LIKE '%brazowozoltym%' AND p.name_filter LIKE '%kolorze%' AND p.name_filter LIKE '%w%'))) LIMIT 5001

Są tutaj głównie warunki z REGEXP i LIKE
Założyłem index na symbol, name oraz name_filter jednoczesnie.
Oraz osobna index na name oraz osobno index na name_filter i osobno na symbol

Co o tym sądzicie ?
phpion
Zastosowanie dowolnego ciągu przed i po szukanym ciągu w LIKE, czyli np. pole LIKE '%wartość%' nie będzie powodowało użycia indeksu. Indeks zostanie użyty jedynie gdy określisz tylko dowolny ciąg znaków po szukanym, czyli np. pole LIKE 'wartość%'. Nie wiem jak wygląda sprawa z wyrażeniami regularnymi ale domyślam się, iż podobnie. W związku z tym Twoje zapytanie przegląda dane sekwencyjnie. Dodatkowo ustawienie dużego limitu (5001) również ma wpływ na szybkość zwracania wyniku (naprawdę potrzebujesz aż tylu danych na raz?).

Osobiście sugerowałbym skorzystanie z wyszukiwania pełnotekstowego:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/fulltext-search.html
Zapoznaj się w szczególności z:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ful...l-language.html

Pozwoli to na zdecydowane przyspieszenie wykonywania zapytania, samo zapytanie będzie krótsze i prostsze, a dodatkowo będziesz mógł posortować wyniki na podstawie trafności.
dr_bonzo
Zmien sposob przechowywania tego XMLa w bazie - tak zebys nie trzymal tam xml'a tylko ladnie poukladane w tabele i rekordy dane. Rozbij tekst na pojedyncze wyrazu lub przechowuj to tak zebys mogl uzyc wyszukiwania pelnotekstowego (patrz poprzedni post)
Sajrox
Sprawa wygląda tak że na początku parsuje sobie cały plik XML i dodaje wszystkie wyniki do tabeli products_cache.
Następnie gdy system pobierze już cały plik zaczynam przypisywanie ofert do produktów pobierając je własnie z tej tabeli.

Ogólnie jest tak że FULL TEXT odpada ponieważ potrzebuje InnoDB do transakcji. Ale wpadłem na inny pomysł. Ze stworzę tabelę np products_wyrazy i bede tam wrzucal pojedyncze wyrazy przypisane do odpowiedniego produktu.

Teraz zamiast LIKE mogę uzywac zwykle "=" i tutaj już indexy robią swoje smile.gif Minusem jest to że przy np 1 000 000 produktach tabela products_nazwy z wyrazami bedzie miala kilka milionjó wyrazów. Chociaż myslę że to nie jest jakiś problem, po wprowadzeniu indexów.

Co o tym myslicie ? Wydajnośc wzrosła dzięki temu że indexy zaczęły działać.

Jeszcze mam pytanko czy szukanie po "=" oraz LIKE 'wartość%'daje takie same rezultaty ? Chodzi o to czy indexy będą tak samo dobrze działały w obu tych przypadkach ?
dr_bonzo
% na poczatku : '%costam' uniemozliwia korzystanie z indeksow.
Czyli 'costam%' skorzysta z indeksu.

Tak samo jak z ksiazka telefoniczna: znajdz mi wszystkie nazwiska zaczynające sie od 'Kowa' a potem konczasie sie 'ski' - jak bedziesz to robil i ile czasu ci to zajmie?
phpion
Cytat(Sajrox @ 24.01.2009, 15:50:28 ) *
Ogólnie jest tak że FULL TEXT odpada ponieważ potrzebuje InnoDB do transakcji.

Za to nie lubię MySQL: albo więzy integralności z refernacjami (InnoDB) albo wyszukiwanie pełnotekstowe (MyISAM). Ale wracając do tematu: możesz przecież całą bazę mieć opartą o InnoDB i dodatkowo utworzyć tabelę o typie MyISAM jedynie do wyszukiwania. Jedyny minus jest taki, że usuwając rekordy z tabeli właściwej (tej na InnoDB) musisz ręcznie wywalić ich odpowiedniki w MyISAM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.