Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL][AJAX]Najprostszy mozliwy przyklad Ajax/MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xix
Szukam wszedzie najprostszego przykladu Ajax/MySQL i znalesc nie moge...
Jest sobie baza danych DATABASE z tabela TABLE i polem USER w ktorym zapisany jest Michal.
Jest sobie stronka z formularzem na ktorym sa 3 rzeczy:

przed:
1. Michal 2. [________] 3. (Uaktualnij)
gdzie:
1. to nazwa uzytkownika uzyskana z bazy danych
2. pole tekstowe, gdzie wpisuje nowe imie/nick
3. button, ktory po kliknieciu zmienia imie na nowe (z Michal na Andrzej na przyklad) bez odswiezania strony.

w trakcie zmiany, gdy wpisujemy Andrzej:
1. Michal 2. [_Andrzej_] 3. {Uaktualnij}

po:
1. Andrzej 2. [________] 3. (Uaktualnij)

I jeszcze jedna zasada - niech tak mozna robic bez konca oczywiscie (bez odswiezania strony).
Czy jest gdzies taki przyklad?
plurr
wg mnie nie musisz wcale używać ajaxa aby wykonać powyższe czynności.
Wartość pola tekstowego uzupełniasz tworząc dokument html o pole z bazy - value = ". $nick.",
a zwykłym javascriptem zmieniasz wartość pola.
Po nacisnięciu submit, sterowanie bierze znów php.

Jeśli jednak chcesz najprostszego przykładu wykorzystania ajaxa, to polecam jquery -
http://docs.jquery.com/Ajax/jQuery.get#urldatacallbacktype zobacz examples

1. $.get("test.php");

Get pobiera - ale to tylko przykład. Zobacz inne funkcje ajax.
xix
ja niestety potrzebuje przyklad z kontekstem - to znaczy dzialajacy skrypt + obok pliki o identycznej zawartosci do sciagniecia. wybrany fragment skryptu nic mi nie mowi, bo nawet nie wiem, w ktorym miejscu on byl wstawiony. zbyt bogaty skrypt tez mi nic nie mowi, bo marnuje czas na jakies zwrotki poniewczasu przetrzymywacza, ktore tez musialbym wczesniej rozumiec, a w zyciu nie beda mi do niczego potrzebne. poza tym nawet w ksiazkach sa bledy i to glupie nawet, ktore uniemozliwiaja dzialanie skryptu.
erix
http://docs.jquery.com/Ajax/jQuery.ajax

Masz tam przykład.

Cytat
ksiazkach sa bledy i to glupie nawet, ktore uniemozliwiaja dzialanie skryptu.

A Twoje zadanie, to je znaleźć i więcej ich nie popełniać. winksmiley.jpg
xix
Czy jest jakas ksiazka o stopniu trudnosci kolorowanki (na przyklad taka, gdzie na stronie parzystej jest krotki, ale caly kod plikow, a na stronie nieparzystej efekt, ktory nalezy uzyskac po zastosowaniu tego kodu + komentarze do skryptu)?
isso
AjaxForDummies smile.gif w ogole cała seria jest ciekawa smile.gif
xix
Moja przyswajalnosc tej ksiazki konczy sie w jej polowie, wiec potrzebuje czegos dla idiotow, a nie tylko dla glupich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.