Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]stała wysokość strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lejto
Mam kod strony oparty o divy z obrazkami. Chcę za pomocą 1 diva zmienić wysokość strony żeby obrazki się rozciągnęły. Jak np. jest więcej tekstu na stronie żeby to się rozciągnęło nie wiem czy samo height:auto; pomorze czy może w każdym potrzebnym divie dodać elastyczną wysokość. Dobrze wyjaśniłem? smile.gif. Problem trochę blachy ale jest. Jak co to mogę kod podać.
outsider
Kod
background: url('image.png') repeat-y;
height: auto;

Nie wiem czy o to ci dokladnie chodzilo, powiela obrazki wzgledem osi y, czyli pionowo.
Lejto
no tak tak już robiłem ale chyba to jedyne rozwiązanie, bo mam stronę top to logo na lewo złączone z górnym bokiem loga menu pod logiem news z boku tez jakieś informacje
i chcę żeby jak news będzie dłuższy to automatycznie lewe menu się przedłuży i informacje po prawej, to dodać do każdego diva którego chcę przedłużyć height: auto; i repeat-y; czy min-height: ; też będzie potrzebne, czy od razu dziedziczenia użyć żeby za jednym razem reszta miała?
edit:
chcę żeby menu było uzależnione od newsów, news jest duży wysokość strony się zmieni, wysokość strony tez się zmieni
np.
mam 2 divy
  1. <div id="img6">
  2. <div id="img7"></div>ss<br />ss<br />dsds<br />/div>ss<br />ss<br />dsds<br />/div>ss<br />ss<br />dsds<br />
  3. </div>
  4. </div>

i css
  1. #img6{
  2. background: #000;
  3. width:700px;
  4. height:auto;
  5.  
  6. }
  7. #img7{
  8. background-image:url(../images/ss.gif);
  9. width:176px;
  10. min-height:50px;
  11. vertical-align:top;
  12. background-repeat:no-repeat;
  13. float:right;
  14.  
  15. }

#img6 zmieni wysokość ale #img7 już nie (jak widać na obrazku) obrazek po prawej taki niebieski, muszę to jakoś wydziedziczyć?
Pilsener
Poszukaj pod hasłami "css,layout kolumny równej wysokości" - jest parę artykułów na ten temat.
http://tworzeniestronwww.pozycjonerka.info/?p=746 - pierwszy lepszy wynik. Są chyba 3 popularne metody na osiągnięcie tego efektu.
Lejto
ok dzięki za link ale znalazłem już rozwiązanie w jednej z moich książek, ale może to w pod tym linkiem będzie praktyczniejsze
widzę że jedynym rozwiązaniem jest podzielenie obrazka na 2 kolory :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.