Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dotpay
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
muuzyk
Witam

Mam stronę na której zainstalowany jest system dotpay, a konkretnie kody które umożlwiają przejście do płatnej strefy. Chciałbym rozwiązać dwa problemy.

1. Zablokowanie możliwości korzystania z jednego kodu przez wiele osób. Z powodu neostrady itp nie może to być blokada pod IP. Powinno to być coś powiązane z cookies, szukałem na googlach, niestety nic podobnego nie znalazłem.

2. Automatyczne rozpoznawanie posiadania kodu dostępu. Dla przykładu mam 3 strony
strona X- zawiera informację co jest w płatnej strefie
strona Y - informacja o sposobach płatności i miejsce na wpisanie kodu
strona Z - płatna strefa

Obecnie strona działa w nastepujący sposób. X - Y - Z niezależnie od tego czy ktoś miał wcześniej kod czy nie, jeśli miał musi go wpisać ponownie

Czy jest możliwość aby strona X automatycznie sprawdzała posiadanie kodu i jeśli ten test bedzie pozytywny, przenosiła od razu do strony Z??

bardzo proszę o pomoc i wskazówki

pozdrawiam
matixrr
Co do 1 to moze przypisywac kod w bazie do uzytkownika i pozniej zczytywac i tyle. worriedsmiley.gif
isso
Możesz przykładowo zrobić tak:

Sprawdzić, czy przeglądarka obsługuje cookies, jeżeli nie to "przepraszamy, ale musisz wlaczy cookies", jeżeli działa to generujesz unikalny kod i zapisujesz go u użytkownika na czas np. 3-dni i jak wykonuje jakąś transakcje to ma w cookies zapisany swój kod. Drugie to również cookies - ale nie musisz tam przetrzymywać kodu dostępu - możesz w cookies przetrzymywać numer użytkownika - ale nie rób tego na zasaadzie id: 1,2,3 - raczej id: 123893 i wtedy w bazie trzymać "jaki użytkownik ma dostęp" i w zależności od dostępu pokazać mu konkretną stronę...

wszystkie te czynności to raczej prosta sprawa dla php smile.gif

z przenoszeniem miedzy stronami nie ma problemu - sprawdź header(Location: );
muuzyk
Dzięki za odpowiedź, niestety raczkuje w php i nie umiem tych porad wprowadzić w życie. Potrzebuję pomocy w postaci poprowadzenia krok po kroku co gdzie wpisać, dla pierwszego chętnego niewielkie wynagrodzenie:)
matixrr
A mam pytanie czy aby aktywowac ten kod to osoba musi byc zalogowana do serwisu? Bo jesli to moze zrobic kazdy to moj pomysl odpada i trzeba robic ciasteczka smile.gif
muuzyk
Właśnie w tym problem, że nie musi
ayeo
Proszę poprawić tytuł na zgodny z zasadami działu Przedszkole.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.