Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [UTF-8] Odpowiedni edytor
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kilas88
Proszę o pomoc, bo samemu już tego nie ogarniam, nie wytrzymuję przy tym szajsie.

Szukam edytora umożliwiającego zapisywanie w UTF-8 (bez BOM oczywiście). Korzystałem już z wielu, m. in. Notatnik pod XP, Notepad++, TextPad i w każdym z tych edytorów mam jakieś badziewne krzaczki, mimo iż dokument deklaruje jako UTF-8.

Kod
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Edytor może być komercyjnym, obciążającym profesor w 100%, etc. Jedynym wymogiem jest by umiał poprawnie zapisać dokument w UTF-8.
Lejto
Notepad++ powinien ci dobrze zakodować może coś robisz źle albo w przeglądarce przestawiałeś
programy: pspad, Adobe Dreamweaver
kilas88
To może inaczej, bo wykryłem, że Opera mi przekombinowała coś z ustawieniami.

Mam zadeklarowane w dokumencie, że strona kodowana jest w UTF-8. W operze ustawionia: Widok -> Kodowanie strony -> Wybór automatyczny, a mimo to ustawia na ISO-8859-2. Dlaczego?

Jeśli ustawienia wskazują na 'Wybór automatyczny' to dlaczego załącza się ISO ?
sagittariuspl
a ja jestes pewien, ze masz zapisany plik na 100% w utf-8? winksmiley.jpg

sprawa druga - jezeli to php sprobuj wyslac header i charset na poczatku pliku. powinno pomoc jezeli apache wysyla zly naglowek z kodowaniem co mi sie np. zdarzalo na localu gdy byl nieskonfigurowany

po trzecie - podaj adres strony i sprawdz walidacje - moze to literowka

btw - ja uzywam eclipse - jeszcze nie znalazlem opcji zapisu w iso wiec korzystam tylko z utf-8 winksmiley.jpg
kilas88
Dobra, znalazłem błąd, już jest dobrze z kodowaniem, sorry biggrin.gif

A stosuję skrypt skądśtam do obsługi xHTML:
Kod
  $xhtml = preg_match('/application\/xhtml\+xml(?![+a-z])(;q=(0\.\d{1,3}|[01]))?/i', $_SERVER['HTTP_ACCEPT'], $xhtml) && (isset($xhtml[2])?$xhtml[2]:1) > 0 || strpos($_SERVER["HTTP_USER_AGENT"], "W3C_Validator")!==false || strpos($_SERVER["HTTP_USER_AGENT"], "WebKit")!==false;
  header('Content-Type: '.($xhtml?'application/xhtml+xml':'text/html').'; charset=utf-8');

I wywala mi w Operze:
Cytat
Błąd składni XML

Potraktuj dokument jako HTML i wyświetl ponownie (link)

Błąd:mismatched end-tag
Specyfikacja:http://www.w3.org/TR/REC-xml/

o co chodzi ?
sagittariuspl
fajnie, ze pomagasz innym kolegom majacym taki sam problem... nie fajnie nie podawac odpowiedzi winksmiley.jpg

BTW - ten post kwalifikuje sie do nowego watku
znowu - podaj adres stony, bo w tej chwili nie wiem co tak naprawde dostajesz w wyniku. wyglada na niezamkniety znaczki i/lub nietypowy znacznik w kodzie.
kilas88
Wcześniejszy problem wynikł z błędnego kodu. Kombinowałem z tym UTF-8 i przypadkiem w pliku konfiguracyjnym dodałem header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2;.

Nowy problem:
http://img528.imageshack.us/img528/9192/operazk6.jpg

Jak widać na rysunku, pracuję na localhoscie (a dokładniej najnowsza wersja Krasnala).
ayeo
Masz pomieszane znaczniki. Sprawdź czy się nie przecinają. W sensie czy nie masz tak:
Kod
<div>
<body>
</div>
</body>

Pozdrawiam!
kilas88
Cytat(ayeo @ 2.02.2009, 19:30:06 ) *
Masz pomieszane znaczniki. Sprawdź czy się nie przecinają. W sensie czy nie masz tak:
Kod
<div><BR>  <body><BR>  </div><BR>  </body>

Pozdrawiam!

Nie przecinały się, kod mam bardzo czysty i przejrzysty, znalazłbym. Na szczęście i z tym sobie już poradziłem. Problemem był znacznik body.

1. <body />

zamieniłem na:

i działa.

Dziękuję za pomoc, nie mam więcej pytań. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.