Witam!
Mam dosyć banalny problem. Co mam zrobić, by wartości w kolumnie mogly się powtarzać?
Mam przykladowo tabelę: id | email | imię
Chcialbym, aby email nie mogl się powtarzać, a imię owszem. Tymczasem po wykonaniu zapytania INSERT INTO otrzymuję:
Duplicate entry 'pawel' for key 'imie'. Tak samo jest z kolumną email, ale tak powinno w sumie być. Proszę o pomoc, bo nie mogę nigdzie w sieci znaleźć informacji.
to znaczy, ze masz źle ustawione opcje kolumn... masz "unikalny" ustawiony... i stad blad
PowR_TocH
2.02.2009, 21:08:37
Witam
Sprawdź czy przypadkiem nie masz ustawionej kolumny 'imie' jako klucza głównego tabeli. Jeśli tak to zdejmij z niej tę opcję ponieważ z definicji klucze główne(rozróżniające rekordy w tabeli) nie mogą się powtarzać. Natomiast pozostaw klucz na mailu i na id.
Pozdrawiam
Możecie mi powiedzieć jak zdjąć opcję unique? Jako klucz główny mam ustawioną kolumnę ID.
PS. Używam phpmyadmin, więc jeśli można to powiedzcie co zrobić poprzez niego
Ramadisu
2.02.2009, 21:49:48
Wchodzisz do struktury tabeli, w której znajduje się kolumna której chcesz ściągnąć UNIQUE. Po lewej stronie na dole jest tabelka z nagłówkiem "Indeksy: ", tam odszukujesz swoją nazwę kolumny przy "Pole" i w kolumnie "Typ" powinno być UNIQUE - masz tam też krzyżyk, za pomocą niego usuniesz unikalność w tej kolumnie.
Niestety, przy żadnym polu nie ma UNIQUE. Mam tylko typy: BTREE i FULLTEXT.
//OK. Przypadkowe wciskanie i usuwanie pomogło. Dzięki wszystkim za chęci ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.