Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Powtarzanie się rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Muse
Witam!
Mam dosyć banalny problem. Co mam zrobić, by wartości w kolumnie mogly się powtarzać?
Mam przykladowo tabelę: id | email | imię

Chcialbym, aby email nie mogl się powtarzać, a imię owszem. Tymczasem po wykonaniu zapytania INSERT INTO otrzymuję:
Duplicate entry 'pawel' for key 'imie'. Tak samo jest z kolumną email, ale tak powinno w sumie być. Proszę o pomoc, bo nie mogę nigdzie w sieci znaleźć informacji.
isso
to znaczy, ze masz źle ustawione opcje kolumn... masz "unikalny" ustawiony... i stad blad
PowR_TocH
Witam

Sprawdź czy przypadkiem nie masz ustawionej kolumny 'imie' jako klucza głównego tabeli. Jeśli tak to zdejmij z niej tę opcję ponieważ z definicji klucze główne(rozróżniające rekordy w tabeli) nie mogą się powtarzać. Natomiast pozostaw klucz na mailu i na id.
Pozdrawiam
Muse
Możecie mi powiedzieć jak zdjąć opcję unique? Jako klucz główny mam ustawioną kolumnę ID.
PS. Używam phpmyadmin, więc jeśli można to powiedzcie co zrobić poprzez niego
Ramadisu
Wchodzisz do struktury tabeli, w której znajduje się kolumna której chcesz ściągnąć UNIQUE. Po lewej stronie na dole jest tabelka z nagłówkiem "Indeksy: ", tam odszukujesz swoją nazwę kolumny przy "Pole" i w kolumnie "Typ" powinno być UNIQUE - masz tam też krzyżyk, za pomocą niego usuniesz unikalność w tej kolumnie.
Muse
Niestety, przy żadnym polu nie ma UNIQUE. Mam tylko typy: BTREE i FULLTEXT.

//OK. Przypadkowe wciskanie i usuwanie pomogło. Dzięki wszystkim za chęci ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.