Cytat(Pilsener @ 6.02.2009, 11:27:43 )

Chodzi o to, że kod zoptymalizowany mniej waży - pamiętaj, że google-bot ma limity:
- odwiedzeń Twojej strony
- czasu, jaki na niej spędza
- ilości danych, jakie siorbie
Nigdy o takowych limitach nie słyszałem. Różne strony są odwiedzane z różną częstotliwością. Im popularniejsza, częściej aktualizowana strona tym bot częściej ją odwiedza.
Kod strony (poza kilkoma wyjątkami ) nie ma większego znaczenia dla indeksacji. Te wyjątki to optymalizacja treści wewnątrz niektórych znaczników typu hx, strong, title itp.
Choć nie jest to może obiektywne źródło to temat ten był już kilkukrotnie poruszany na blogu google i w rozmowach z ich pracownikami (np. googlarzem) na forum pomocy google czy w wywiadach. Ogólnie nie spotkałem się ze stwierdzeniem by optymalizacja kodu (od strony np. jego poprawności, unikania tabel do prezentacji itp.) wpływała pozytywnie na indeksację. 95% stron w sieci jest napisanych źle i google po prostu nie może sobie pozwolić na ich gorsze indeksowanie.
Ogólnie optymalizacja kodu strony i jej dużym wpływ na google to dla mnie urban legend - nie ma żadnych konkretnych dowodów potwierdzających jakikolwiek związek a przeglądnięcie serpów raczej również wskazuje, że nie jest to istotny czynnik bo wiele fraz jest obleganych przez kiepsko napisane strony.
Mówiąc o wpływie optymalizację strony na wyniki wyszukiwania trzeba mieć głównie takie rzeczy na uwadze jak:
- odpowiednie nasycenie słowami kluczowymi
- umieszczenie słów kluczowych w najważniejszych tagach czyli wspomniane hx czy strong
- optymalizacja title i metatagów (w przypadku google metatagi są raczej mało istotne, ale nie zaszkodzi)
- linkowanie wewnętrzne z odpowiednio dobranymi słowami kluczowymi
- przyjazne url (ma znaczenie głównie kiedy w adresie jest wiele parametrów bo google tego nie lubi)
- stosowanie atrybutów typu alt i title
To według mnie są rzeczy, które można zrobić "od środka" aby poprawić swoje wyniki. Potem już głównie linkowanie i eksperymenty z podwyższeniem ctr.