Michalo1994
5.02.2009, 17:17:46
Moze ktoś z Was zna taką stronkę - www.pazyl.pl, to stronka w której rozwiązuje sie zagadki. Jest jakis obrazek i pod nim jest zwykłe pole tekstowe, uzytkownik wpisuje to co widzi na obrazku no i pojawia się podpowiedź, Mam pytanie, jak zrobić takie pole i zakodowac w nim np 5 słów, jak ktoś napisze np "drzewo" to pojawia sie napis "tak to drzewo, owocowe, ale jakie?" czy cos takiego, pomocy, z góry dziękuję;)
matixrr
5.02.2009, 18:07:04
<?php
echo'<form action=nazwa_pliku.php method=post> podaj rozwiazanie<br>
<input type=text name=rozwiazanie id=rozwiazanie><br>
<br><input type=submit name=sprawdz value=sprawdz>
</form>';
if(isset($_POST['sprawdz'])) {
$rozwiazanie = $_POST['rozwiazanie'];
if($rozwiazanie=='drzewo'){echo'tak to drzewo, owocowe, ale jakie?';}
}
?>
Michalo1994
5.02.2009, 18:25:01
matixrr wielkie dzieki, ale sprawdź jeszcze czy wszystko ok, bo jak to wczytuje to widze pole tekstowe i przycisk sprawdź,obok przycisku niestety pisze tak: "'; if(isset($_POST['sprawdz'])) { $rozwiazanie = $_POST['rozwiazanie']; if($rozwiazanie=='drzewo'){echo'tak to drzewo, owocowe, ale jakie?';} } ?>", i nie da sie tego przycisku nacisnąć, mozesz podac to dobrze, bardzo Ci dziekuje;)
matixrr
5.02.2009, 18:29:11
A zapisales to jako plik php (wiem ze to nie ma znaczenia z bledem ale pamietaj aby przy form wpisac nazwe swojego pliku)
i ogolnie to wyglada tak ze uruchamaisz plik na dysku a nei zainstalwoales php

wrzuc to na serwer
Michalo1994
5.02.2009, 19:25:36
A nie da się tego zrobić w HTMLu?? Tworze stronke na kompie, jeszcze jej nie wrzuciłem, więc chciałbym wrzucic juz całosc, wszystko na 100% gotowe.
To Ty "na czuja" robisz...? Zajeździsz się z samym wysyłaniem i sprawdzaniem...
Zainstaluj sobie jakiś lokalny serwer i popróbuj. I w samym HTML-u się nie da.
Michalo1994
5.02.2009, 19:49:38
Mam serwer - Krasnal, i jak robie localhost/~i nazwa pliku w którym jest to pole tekstowe, pokauje sie to samo jak otwierałem w przeglądarce, czyli obok przycisku pisze'; if(isset($_POST['sprawdz'])) { $rozwiazanie = $_POST['rozwiazanie']; if($rozwiazanie=='drzewo'){echo'tak to drzewo, owocowe, ale jakie?';} } ?>, a przycisku nie da się wcisnąć , co robie źle??
Użyj czegoś nowszego niż krasnal. I powiedz, jakie rozszerzenie ma plik.
matixrr
5.02.2009, 19:57:22
zmien krasnala...
frykar
5.02.2009, 20:01:33
Może zle zapisałeś plik. Tzn. w Krasnalu jest tak że cały projekt zapisujesz w usr\krasnal\www\"twój_katalog" . Czyli musisz stworzyć katalog ze swoim projektem. Nastepnie jak odpalasz to wpisujesz:
http://localhost/~"twój_katalog"/plik.php
Michalo1994
5.02.2009, 21:26:23
Niestety krasnalem mi nie otwiera;( Moge go wrzucic na cba.pl, i tam sprawdzic czy dziala? Jak taki skrypt umiescic na stronie html, wystarczy wpisac kod php w kod html?
decha-design
5.02.2009, 21:37:47
Michalo1994
6.02.2009, 08:52:58
MAm jeszcze jedno pytanko, chce zeby pole było pod obrazkiem, wiec musze ten kod umiescic bezpośrednio w kodzie html, pod obrazkiem, czy jak?? Jak to mam wgrac na serwer, zeby akurat było pod tym obrazkiem?
Cytat
Jak to mam wgrac na serwer, zeby akurat było pod tym obrazkiem?
Przewertuj jakiś kurs HTML, dopiero potem zadawaj pytania... Nie strzelisz z pistoletu, jeśli nie masz nabojów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.