Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]wyswietlanie 5 ostanich elemntów od początku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gsk
Witam mam takie coś:
  1. SELECT .... ORDER BY x DESC LIMIT 5

i to cos wyswietla mi 5 ostatnich rekordów po x, a ja chcę, aby to ostatnie 5 było jeszcze wyświetlone odwrotnie. czyli tak jakby po ASC.

dzieki za odp. pozdrawiam
luniak
można zrobić coś takiego ale nie wiem czy o to ci chodziło

1. <?php
  2. SELECT ...... ORDER BY x DESC, id ASC
  3. ?>

ale to tylko w wypadku gdy x nie będzie id biggrin.gif nie wiem czy o to ci chodziło

można jeszcze pobrać wyniki stworzyć tabele z tymi danymi a potem ją przesortować
gsk
nie nie winksmiley.jpg Twoj przyklad bedzie wystepowal wtedy gdy bedziemy mieli powtarzajace sie elementy x i bedziemy je chcieli dalej sortowac...
mi chodzi o to by wyswietlic ostatnie 5 rekordow.. Bo jak wezme:
  1. SELECT .... ORDER BY x ASC LIMIT 5

to mi wyswietli pierwsze 5 a mi chodzi o 5 ostatnich tylko zeby byly wyswietlone nie od konca tylko od poczatku smile.gif
czyli jak mam 10,9,8,7,6 to zeby mi wyswietlalo 6,7,8,9,10 smile.gif
erix
Kod
DELIMITER $
CREATE PROCEDURE `tmp`()
BEGIN PREPARE STMT FROM "SELECT * FROM users LIMIT ?,5";
END$
DELIMITER;

SET @a=(select count(id) from tabela)-5;

CALL tmp();
EXECUTE STMT USING @a;

Może da się prościej...
phpion
Spróbuj w ten sposób:
  1. SELECT * FROM (SELECT * FROM tabela ORDER BY kolumna DESC LIMIT 5 ) t ORDER BY kolumna ASC;
gsk
Cytat(phpion @ 5.02.2009, 21:59:14 ) *
Spróbuj w ten sposób:
  1. SELECT * FROM (SELECT * FROM tabela ORDER BY kolumna DESC LIMIT 5 ) t ORDER BY kolumna ASC;

a to ma szanse w ogole zadzialac?
phpion
Cytat(gsk @ 5.02.2009, 22:05:48 ) *
a to ma szanse w ogole zadzialac?

A próbowałeś?
gsk
przepraszam nie probowalem smile.gif tak na pierwszy rzut oka mi sie to wydawalo dosyc dziwne, aczkolwiek dziala smile.gif na co nalezy zwrocic uwage to alias kolumny smile.gif to wszystko..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.