Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Nie ma polskich znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
beznazwy
Witam!
Zrobiłem skrypt, który pobiera z bazy danych wartość kolumny code i wykonuje ją - chcę, aby każdy administrator mógł zmieniać zawartość strony. Pojawił się jednak jeden problem. W kodzie w tabeli MySQL mam też zapytania do bazy. I albo mam polskie znaki na stronie, a nie mam ich w zapytaniach w kodzie, albo na odwrót. Myślę, że problem polega na tym, że w tabeli z zawartością mam polskie znaki, a w tych tabelach, do których mam zapytanie w kodzie mają dziwne znaczki; np:
  1. <?php
  2. echo ('<h2>Zobacz artykuły</h2>');
  3. $query = "SELECT ...";
  4. ?>

A w innych
  1. <?php
  2. <strong>&pound;amig&sup3;ówka nr 1:</strong><br>
  3. &#338;wi&ecirc;ty Miko...              // Nie ma tych dziwnych znaków na forum //
  4. ?>

Bardzo proszę o pomoc!
ayeo
Witaj!

Skorzystaj, proszę, z wyszukiwarki. Temat poruszany setki razy na forum. Prawdopodobnie masz złe kodowanie na stronie, w pliku lub w bazie.

Pozdrawiam!
beznazwy
Ale jak zmienić kodowanie w tabeli? Jedne mają być w ISO-8859-2 (latin2), a inne w WINDOWS-1250 (cp1250)! Szkałem w MySQL, ale nie znalazłem.
ayeo
Jedyne słuszne kodowanie to UTF-8 i takie powinieneś wszędzie mieć. Pozdrawiam!
matixrr
Po zalogowaniu się do phpmyadmin:

Cytat
System porównań dla połączenia MySQL:
beznazwy
To jak to teraz zrobić? W wszystkich tabelach mam takie dziwne znaki! Jak to zmienić?

Tylko zmieniałem... ale nic się nie działo!
matixrr
Zmiana tego spowoduje ze dopiero terazdodawane arytkuly beda miec polskei znaki... To wczesniejsze musisz zmienic recznie w bazie! Jak to zrobic? Znajdz bo odpowiedzi jest mnostwo bo sam ostatnio tego szukalem, wiec wiem ze tto sie da znalezc tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.