Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [drupal]strona główna i bloki w drupalu
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
tom3k3
Witam,

Mam taki problem ze skórką. Wgrałem drupala i teraz wdrazam skorke pod niego.

Oryginal wyglada tak: http://autentyk.com/…l/index.html

W drupalu tak: http://autentyk.com/ratajek/

Aktualnosci, witamy, dane kontaktowe chcialbym dac w blokach i ustawic je w poszczegolnych regionach. tak wydaje mi sie rozsadnie i prosto.

stworzylem w template.php php:
  1. <?php
  2. /** Define the regions **/
  3. function mytheme_regions() {
  4.  return array(
  5.        'left' => t('left sidebar'),
  6.        'right' => t('right sidebar'),
  7.        'content' => t('content'),
  8.        'header' => t('header'),
  9.        'footer' => t('footer'),
  10.        'witamy' => t('witamy'),
  11.        'news' => t('news'),
  12.        'dane' => t('dane'),
  13.   );
  14. }
  15. ?>

w page-front.tpl.php dałem php:
  1. <?php print $news ?>

Wchodze teraz do Strona główna › Zarządzaj › Budowa witryny Tworze blok, uzupelniam w tresc, akceptuje. Teraz chce wybrac lokalizacje/obszar ‚witamy’ jednak drupal widzi tylko te standardowe 5, stopka, naglowek, lewa, prawa, content. Co robie zle? Mozna to jakos prosciej, lepiej zrobic? Prosze o szybka pomoc, sprawa dosc pilna ;/ Z gory dziekuje.
konys
O ile uzywasz Drupala 5 to nazwa funkcji musi sie skladac z przedrostka bedacego nazwa motywu (theme) i sufixu '_regions'. Np. jesli definiujesz theme o nazwie 'autentyk' to uzywasz funkcji autentyk_regions(). Jesli korzystasz z Drupala 6, regiony definiowane sa w pliku theme.info (np. autentyk.info)
Ruda Grażyna
Mam prosbe, moze ktos przy okazji "z grubsza" okreslic kolejne kroki tworzenia nowej podstrony ?
konys
@Ruda Grazyna
Drupal jest na tyle elastyczny, ze ciezko podac gotowa recepte na tworzenie podstrony - to zalezy jakie rozwiazania stosujesz, jakie moduly instalujesz i jaka podstrone chcesz tworzyc - generalnie temat rzeka. Najlepiej zaopatrzyc sie w podrecznik Drupala, ewentualnie poszperac w sieci. Dobrym poczatkiem jest ten rozdzial podrecznika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.