Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql i części setne sekundy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
homer1981
Witam.
Mam następujące pytanie/problem.
Chodzi mi o to czy po stronie php admina da się tak zadeklarować czas , aby pokazywał mi się on z dokładnością co do setnych części sekundy.
Typ Time pokazuje :
00:00:00 , a ja chcę osiągnąć efekt 00:00:00.000
Czasy mają być docelowo sumowane.

Próbowałem już chyba wszystkiego po stronie php admin-a i nie znalazłem rozwiązania.
Jeżeli nie ma sposobu to proszę o jakieś inne porady jak rozwiązać taki problem.

Z góry dzięki
kitol
Mysql nie obsługuje takiego typu czasu. Najlepsza możliwa do uzyskania dokładność to 1 sekunda.

Zastanowiłbym się nad przechowywaniem tego w polu integer jako timestamp*1000. Sumowanie można wykonać po prostu sumując pola. Konwersję na format 00:00:00.000 da się zrobić dwuetapowo. Najpierw część h-m-s otrzymasz jako konwersję SEC_TO_TIME(int/1000) część milisekundową jako MOD(int,1000).
pk_82
orientuje się ktoś czy z tymi setnymi częściami sekundy coś się zmieniło w mysql?
Mchl
Nie.
W MariaDB coś z tym kombinują (dokładność do mikrosekundy) ale na razie patcha nie ma, a jak będzie to nie wiadomo czy zostanie pchnięty z powrotem do MySQL.
http://askmonty.org/worklog/Server-BackLog/?tid=10
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.