Chcialbym wyswietlic pewna informacje poprzez PHP z Apachowego dziennika zdarzen. Chodzi mi na przyklad o wyswietlenie takiej informacji: ile osob bylo na stronie w ostatnie trzy poniedzialki miedzy godzina 14:58, a 15:17.
Jak polaczyc PHP z Apache, by wyswietlic tego typu informacje?
slewin
20.02.2009, 13:26:16
Dziennik servera apache jest w lokalizacji
apache\logs\access.log
jeśli chciał byś wyświetlić go za pomocą php to musiał byś ten plik otworzyć i napisać funkcje ktora by wybrała dane które cię interesują np. to jest skrypt który wyświetli 100 najczęściej odczytywanych plików :
<?php
if(!$plik = fopen ("../../../logs/access.log", "r")) die; $wiersz = fgets ($plik, 1024
); $zmienne = split (" ", $wiersz); $strona = split ("?", $zmienne[6
]); $odwiedziny[$strona[0]]++;
}
$i = 0; print "<TABLE BORDER=1>\n"; foreach($odwiedziny as $klucz => $wartosc) {
if ($i<100) {
print "<TR><TD>".$klucz."</TD><TD ALIGN=RIGHT>". $wartosc."</TD></TR>"; $i++;
} else {
break;
}
}
?>
a najlepiej skorzystać z jakiegoś gotowego programu .
tu masz fajny art
http://www.eioba.pl/a98/logi_serwera_w_php
Komp cos mi ciagnie z tego pliku, ale kompa mam starego i mi sie zawiesza przy tym wydobyciu. Pewnie cos by mi ten skrypt powiedzial, jakby mi zadzialal. Moze w czyms mi pomoze, jak go na sucho przeanalizuje. Dzieki w kazdym razie za checi i za linka, ktorego tez powoli zaczne obrabiac.
Wiem rowniez, ze sa gotowe programy, ale one z gory narzucaja interpretacje danych. Chcialbym wlasnie wyciagac dane z takiego pliku w takiej formie, jaka jest potrzebna, a nie jaka jest oferowana.
Na przyklad jak wygladalby skrypt, ktory potrafi wyciagnac pojedyncza jednostke danych (chocby adres, z ktorego pojawil sie pierwszy user wczoraj po godzinie 12:45) z takiego pliku?