Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z dostępem do katalogu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pebu
Mój pierwszy post na tym forum i od razu mam problem sad.gif

Napisałem coś takiego:

Kod
foreach (new DirectoryIterator("sciezka") as $fileInfo)
{
     $e = $fileInfo->getFilename();
     if(substr($e, strrpos($e, '.'))=='.roz')
     {
          $tab[$e] = $e;
     }
}

Problem leży w ścieżce. Katalog w którym chce czytać leży piętro wyżej niż strona. Adres strony ma przekierowanie na podkatalog powiedzmy /kat/, a katalog który chcę odczytać to powiedzmy /kat2/ tak więc może nie jest piętro wyżej ale na tym samym poziomie co strona. I nie mogę uzyskać do niego dostępu próbowałem już wielu metod wpisywałem jako ścieżkę "../kat2" co nic nie dało oraz stworzyłem subdomenę z przekierowaniem na ten katalog. Ale konstruktor DirectoryIterator nie chce mi tego łyknąć. Może ktoś ma jakiś pomysł na obejście tego pewnie to jest coś porstego, ale ja nie bardzo moge znaleść rozwiązanie. Problem też jest taki, że ten katalog musi być w tym miejscu nie ma innego wyjścia.
Noddi
Poczytaj o dirname" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i realpath" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Zastosuj ścieżki bezwzględne, a nie względne.
pebu
Chyba nie zostałem zrozumiany a rozwiązanie już znalazłem. Nie można tak zrobić jakbym chciał. Układ katalogów wygląda następująco:

/kat1/
/kat2/

W /kat1/ jest mój plik powiedzmy index.php w którym wykonuje taki skrypt jak w poprzednim poście. A chcę mieć z jego poziomu dostęp do /kat2/ czyli w praktyce jest to ścieżka ./../kat2/ z poziomu mojego skryptu. Tymczasem domena jest przekierowana na katalog /kat1/. Czyli po wpisaniu adresu http://domena.pl/index.php próbuje uzyskać dostęp do równoległego katalogu co według mojej obecnej wiedzy jest niemożliwe. Jeszcze wczoraj wydawało mi się, że to jest być może możliwe.
jezoo
z domena jest tak, jezeli zdefiniujesz domene do kat1 to dla serwera www glownym katalogiem jest kat1, jezeli chcesz miec dostep do kat 2 to zrob subdomene lub link symboliczny w kat1 do kat2
pebu
subdomena odpada bo DirectoryIterator nie chcę jej łyknąć(przyjmuje tylko ścieżki do katalogu). Z tym linkiem symbolicznym to niezły pomysł, ale dostęp do hostingu mam tylko przez ftp i tu nie mogę zrobić linku symbolicznego(nie ma polecania które to ralizuje), chyba że może ktoś zna jakiś sposób. Hosting jest na home.pl.
jezoo
no ale mozesz zrobic subdomene na zasadzie ramki, czyli zakladam, ze masz dostep do glownego katalogu przez domene home: twologin.home.pl w ktorym widac kat1 i kat2, czyli zakladasz sub.domena.pl ktora odnosi sie do twojlogin.home.pl/kat2
pebu
No oczywiście masz rację. I nawet tak zrobiłem smile.gif problem jest w tym że tak jak wspomniałem DirectoryIterator nie chcę przyjąć mi adresu jako ścieżki do pliku. Więc jest nie dobrze. Jeśli chodzi już o odczyt konkretnego pliku z tego katalogu /kat2/ to subdomena idealnie załatwiła sprawę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.