Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ereg_replace
Forum PHP.pl > Forum > PHP
klinski
Witam,

Czy może ktoś z Was podpowiedzieć mi jak złożyć wyrażenie regularne aby każdy ciąg znaków zaczynający się na

1. <?php
  2. _fcksavedurl
  3. ?>

a kończący na jpg lub gif zamienić na spacje.

Wydawało mi się że tak będzie ok (dla jpg)

1. <?php
  2. $_POST['content'] = ereg_replace('_fcksavedurl.*jpg','',addslashes($_POST['content']));
  3. ?>

ale jednak nie działa tak jakbym chciał.
gcdreak
A może powiesz jak działa i co ci nie odpowiada?
bigZbig
przede wszystkim nie używaj funkcji zaczynających się na ereg

1. <?php
  2. $_POST['content'] = preg_replace('/_fcksavedurl.*.jpg/','',addslashes($_POST['content']));
  3. ?>
KaveS
Cytat(bigZbig @ 24.02.2009, 22:56:58 ) *
  1. <?php
  2. $_POST['content'] = preg_replace('/_fcksavedurl.*.jpg/','',addslashes($_POST['content']));
  3. ?>

tak powinno uproscic sprawe:
  1. <?php
  2. $_POST['content'] = preg_replace('/^_fcksavedurl.*.jpg$/','',addslashes($_POST['content']));
  3. ?>
klinski
Wstawiłem tak:

1. <?php
  2. $_POST['content'] = preg_replace('#_fcksacedurl.*(?:jpg|gif)#s', '', addslashes($_POST['content']));
  3. ?>

I działa.

Mam pytanie troche z innej beczki, nie będe zakładał innego tematu.

Uploaduje plik *.swf na serwer i chciałbym odczytać rozmiar tego pliku (width|height) aby móc ocenić czy zaakceptować ten plik czy nie. Używam funkcji getimagesize(). Gdy swf jest zapisane w wersji 8 flasha to działa ale gdy jest wyższej (9) funkcja ta nic nie zwraca. Czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie rozmiaru pliku swf
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.