Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny system szablonów(wiele plików)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
daniel1302
Witam, po dłuższej przerwie, temat może wiele nie mówi, lecz postaram się wyjaśnić problem.
Postanowiłem użyć systemu szablonów opartego na czystym PHP czyli bez kompilacji.

Wyniki pomiarowe(średnie z 10 odświeżeń):
Mój system: 0.054s
Smarty: 0.122s
OPT: 0.097s

Systemy testowane był na 1 pliku a nie na całej stronie.
Co myślicie o tym aby podzielić tak żeby zmienne(bloki) przekazane metodą assign() do pliku index.tpl nie były dostępne w foot.tpl
i jakie macie na to pomysły bo mój jest taki:
Dodajemy tablice
  1. <?php
  2. array('head.php'=>array(zmienne),
  3.         'index.php'=>array(zmienne),
  4.         'foot.php'=>array(zmienne)
  5. )
  6. ?>

Z góry dziękuje.
Quider
Nie rozumiem do końca Twojego problemu...
nexis
Cytat(daniel1302 @ 1.03.2009, 14:37:14 ) *
opartego na czystym PHP czyli bez kompilacji.

Co takiego? smile.gif
Zyx
nexis -> System szablonów, który używa PHP jako języka szablonów. Podpowiem, że takie coś TEŻ jest systemem szablonów wbrew temu, co niektórzy wypisują.

daniel1302 -> ja myślę, że jeśli jest to Ci potrzebne, to jak najbardziej, aczkolwiek nie zamykałbym się także na globalne zmienne. Najłatwiej to osiągnąć, wprowadzając rzadką rzecz w systemach szablonów, czyli wykorzystanie potęgi obiektowości nie tylko do tego, by zebrać wszystko, co możliwe, do jednej kupy.
dr_bonzo
Cytat
Co myślicie o tym aby podzielić tak żeby zmienne(bloki) przekazane metodą assign() do pliku index.tpl nie były dostępne w foot.tpl

Uzywalem takiego rozwiazania w Railsach, ze do podszablonu musiales przekazac konkretne dane podczas includowania. Niby wprowadza porzadek, ale bardziej przydalo by sie zeby w tym podszablonie bylo cos na wzor deklaracji funkcji, gdzie masz podane wszystkie parametry ktore ten podszablon przyjmie, a ze to jest hymmm, prawie niewykonalne to przestalo mi sie podobac, i teraz posiadam w systemie szablonow tylko zmienne globalne - wady posiada takie same, z tym ze nie utrudnia ci includowania podszablonow koniecznoscia specyfikowania zmiennych.

To sa tylko moje spostrzezenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.