Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Problem] kopia bazy danych MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lkj
hejka,

otrzymałem od administratora serwera kopię bazy danych mojego serwisu.
mam 72 pliki, po plikach widac ze kazdy 1 plik to tabela w bazie danych. pliki mają rozszerzenie .frm.
pytanie w jaki sposób mam takie pliki odtworzyć w phpmyadminie? czy mozna to jakos przekonwertowac na 1 plik SQL?

dzięki za pomoc

pozdrawiam
erix
Cytat
pytanie w jaki sposób mam takie pliki odtworzyć w phpmyadminie?

Nie otworzysz. Są to pliki, w których MySQL zapisuje dane "surowo".

Cytat
czy mozna to jakos przekonwertowac na 1 plik SQL?

IMHO najprościej będzie, jeśli zainstalujesz u siebie serwer MySQL, utworzysz bazę o tej samej nazwie, co wyeksportowana i skopiujesz pliki w odpowiednie miejsce swojego serwera.
lkj
rozumiem, ze moge zainstalowac np. krasnala albo EasyPHP ?
AxZx
Cytat(lkj @ 4.03.2009, 00:34:18 ) *
rozumiem, ze moge zainstalowac np. krasnala albo EasyPHP ?

żeby uruchomić phpmyadmina musisz mieć jakieś serwer www. możesz użyć tak jak napisałeś gotowego pakietu - apache, mysql, php.
ale nie musisz. żeby otworzyć te dane z bazy możesz zainstalować tylko mysql. później wystarczy uruchomić program mysql query browser żeby mieć dostęp do bazy.
ale faktem jest, że łatwiej jest korzystając z phpmyadmin.

zamiast tych gotowców, które wymieniłeś polecam XAMPP.
wystarczy uruchomić aplikacje xampp_start bez instalacji.
lkj
skopiowałem pliki w odpowiednie miejsca na serwerze, wchodzę do phpmyadmina i wybieram baze danych portal, w nawiasie jest napisane portal(72), czyli to oznacza, że ma 72 tabele. gdy wchodzę do tej bazy danych to pojawia się komunikat, że nie ma żadnej tabeli itp. gdzie może leżeć problem?
erix
Skopiowałeś tylko pliki .frm?
lkj
tak, tylko pliki z .frm
AxZx
do jednej tabeli są 3 pliki. musisz mieć je wszystkie.
frm
MYD
MYI
lkj
tak, zgadza się. tylko z moim przypadku mam same pliki .frm
nie ma żadnych
MYD
MYI

chyba, że admin serwera przysłał mi zły backup, sam już nie wiem
KrzysiekNeo
Pliki z rozszerzeniem .frm zawierają tylko format tabeli.
Z pewnością nie ma w nich żadnych danych.
Musisz dowiedzieć się jaki jest mechanizm składowania.
Jeżeli masz tylko pliki .frm być może jest to InnoDB, wówczas dane przechowywane są domyślnie w pliku ibdata1.
Na temat tworzenia kopii zapasowych oraz przywracania polecam przeczytać dokumentację MySQL:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/bac...d-recovery.html
mickula
Skopiowanie i wklejenie bazy w formacie InnoDB raczej nie będzie działać (na 4 moje przypadki zadziałało tylko 3 razy).
griken
a nie lepiej poprosić admina o prawidłowy dump bazy wykonany przy użyciu komendy 'mysqldump' -> http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/mysqldump.html ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.