A. Forum stoi na phpbb by przemo
B. Nie znam się na php i sqlu, niestety.

I. Planuję założyć drugą bazę, kopię forum, na której będę testował sobie różne zmiany, chciałbym jednak by ta kopia bazy była aktualna co do nowych postów które przybywają z każdym dniem. Miejsca na serwerze dość zatem potrzebuję skryptu który by wysyłał nowy post do dwóch baz danych, widzę to tak:
1. Robię kopię forum na serwerze wraz z kopią bazy
2. Nowy post jest zapisywany w dwóch bazach jednocześnie (baza1, baza2)
3. Forum oryginalne działa na plikach z public_html i na bazie1
4. Forum-kopia wyświetla się z innego katalogu wykorzystując bazę2

o ile się nie mylę posty i tematy są wyświetlane po numerach id, zatem nawet przy rozbieżności nazw tematów czy działów o ile mają takie samo id nowy post zapisze się w poprawnym miejscu. Mam rację?

II. Forum dostałem od znajomego, stoi na moim serwerze, a po transferze i domena będzie na mnie, spokojnie więc mogę się nazwać uberAdminem i posiadaczem.
Poza mną na forum działają też inni admini i junior admini.

Jak zablokować innym osobom z uprawnieniami administratora możliwość zmian jakichkolwiek rzeczy dotyczących mojego konta ('uberAdmina') - znaczy zablokować możliwość zmiany czy odebrania mi uprawnień, czy zmiany avatara i rangi (pierwsze ważne, reszta opcjonalna, ale blokada zmian na koncie admina nie dość że pozwala niezaufane osoby dopuścić do PA to może i uchronić przed zmianą ustawień konta dma od zewnątrz przez np. sql injection )

Czy jest możliwość stworzenia tematu niewidocznego dla innych adminów? a np. widocznego dla wybranych użytkowników? lub tylko dla mnie?

III. Kasowanie
Chciałbym uzyskać efekt w którym wszelkie kasowane posty i tematy - pomimo wyświetlania dla wszystkich użytkowników łącznie z adminami powiadomienia o usunięciu tematu/postu z bazy - były tak naprawdę przenoszone do innego działu/tematu niewidocznego (punkt wyżej) dla innych, albo jeśli nie da się uzyskać tematu niewidocznego dla innych adminów to do innej bazy na serwerze (np. tematu na wspominanej kopi forum)
w skrócie: kontrola i wgląd do mocniejszej ingerencji w forum jak kasowanie.

IV. Informacje i uprawnienia poprzedniego Admina nr1.
Baza jak mówiłem jest importowana i nie ja pierwotnie stawiałem forum. W PA już teraz widzę że jest kilka rzeczy do zmiany, niektóre z obowiązku (jak od dawcy domeny wymóg by whois dawało namiary na obecnego właściciela domeny) inne z chęci pewności że wszędzie jest odpowiedni wpis i kontrola w nowych rękach winksmiley.jpg
W bazie, poprzez PA (może jest ich więcej) znajduję miejsca gdzie wpisany jest znajomy jako admin, jego mejl jako kontaktowe czy do rozsyłania powiadomień o wiadomościach, jego mejl i hasło przy serwerze smtp i kto wie co jeszcze.
Zapytanie do bazy by zmieniła wszystkie dane mejle na mój czy też wszystkie nazwy - odpada, bo przeciez nie chce zmieniac danych owego znajomego - jako użytkownika. Jedynie dane administracyjne.
Stąd prośba:
gdzie są rzeczy na które powinienem zwrócić uwagę, gdzie są dane założyciela forum, hasła uprawnienia jakieś, cokolwiek, co wypadałoby zmienić przy zmianie właściciela. Czyli nazwy - wpisy mejla - hasła do czysto adminowskich rzeczy czy też informacji o właścicielu.
Jest może jakaś lista? dużo tego? bo myślałem by pozmieniać ręcznie smile.gif

Na razie tyle winksmiley.jpg
Dzięki wielkie za pomoc,
Pozdrawiam
Arek