Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obliczanie czasu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Smoker
mały problemik :] robie skrypt który po wykonaniu się ma dodać do bazy danych dokładną datę i godzinę jego wykonania i przy kolejnej próbie uruchomienia skryptu ma sprawdzać kiedy był on ostatnio wykonany... jeśli nie minely jeszcze np 2 minuty to nie pozwala na uruchomienie skryptu a jesli minelo juz wiecej niz 2 minuty to przetwarza skrpt... ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic smile.gif nigdy nie bawiłem sie funkcjami czasu... narazie doszedlem do tego, ze uzyje funkcji getdate() i skorzystam z odpowiednich kluczy dla roku miesiaca dnia godziny minuty i sekundy ale nie wiem jak te dane pozniej porównac czy minal ten czas czy nie :/ bylbym wdzieczny za jakies rady :] ps wiem ze da sie to zrobic w JS ale najpierw chce sie dobrze PHP nauczyc a wiem ze tak tez sie da smile.gif

dobra juz wiem :] uzyje funkcji mktime() pozniej policze ile sekund to 2 minuty (120) i wynik porównam z wynikiem zapisanym w bazie ktory tez bedzie jako mktime() haha.gif moze wyjdzie tongue.gif
Mephistofeles
Zapisz w bazie wynik mktime() albo dowolnego innego (lepszy byłby chyba zwykły time()), potem odejmij to od aktualnego, i sprawdź czy reszta z dzielenia przez np. 120 == 0.
kefirek
Do bazy dodajesz date w postaci time()

Cytat
dobra juz wiem :] uzyje funkcji mktime() pozniej policze ile sekund to 2 minuty (120) i wynik porównam z wynikiem zapisanym w bazie ktory tez bedzie jako mktime() moze wyjdzie

Po co utrudniac sobie zycie jak można tak

1. <?php
  2. $czas = time() - $row['data_z_bazy'];
  3. if($czas> 120) {
  4. // kod który ma sie wykonac gdy czas jest wiekszy 2 min
  5. } else {
  6. // kod który ma sie wykonac gdy czas jest mniejszy 2 min
  7. }
  8. ?>
Smoker
juz mam tym mktime() zrobione tongue.gif poprostu porownuje czas w bazie i czas obecny tongue.gif a ze ta funkcja bedzie dzialac do 2038 roku chyba to mi wystarczy tongue.gif bo juz za ten czas bedzie php w wersji 10.0 albo inny jezyk tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.