Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] strona na własnym kompie widziana w sieci
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tompey
Witam:)

Jak zrobić, by strona umieszczona na moim komputerze była widziana w sieci i miała jakiś przyzwoity adres, (nie jakieś cyferki)? W tej chwili jest ona na serwisie jojo.pl, ale brakuje tam miejsca na nią i nie mogę umieścić dużych plików do ściągnięcia. Chciałbym wykorzystac swój komputer jako serwer, mogę tak zrobić?

czy to wiąże się z jakąś rejestracją(jeśli tak to gdzie?) lub z jakimiś opłatami?
lnn
wiaze sie to z postawieniem serwera www, dns.. musisz posiadac wlasne IP (stałe).
lepiej oplaca sie wykupic serwer wirtualny... to jest pewne
thomson89
Własny serwer www
decha-design
1. Połączenie z internetem
- Stałe, niezawodne

2. Serwer np. apache
Osobiście polecam do tego użyć WebServ. lub coś w tym stylu

3. Domena
No musisz kupić sobie jakąś o.O' lub skorzystać z poniższej strony.

4. Wiadoczność w sieci
Cytat
dns.. musisz posiadac wlasne IP (stałe).
A na pierona? http://www.no-ip.com/

I tak btw. na WebServ masz juz wszystko skonfigurowane pod serwer, klient ftp i No-IP też jest ...

P.S. Jak masz router, to się pobawisz aby go obejść trochę ...
Tompey
Cytat(decha-design @ 22.03.2009, 15:52:41 ) *
No musisz kupić sobie jakąś o.O' lub skorzystać z poniższej strony.

a co to o.O'?

ciekawe, bez stałego ip też się da:)

Ale mi chodziło o to, że np. jakbym chciał mieć witrynę www.prawo-prawo.pl (nie ma takiej) to gdzieś trzeba taką nazwę wykupić? Gdzie i jakiego rzędu to koszty?
ostrylg
Wpisz sobie w google domeny .pl.

Koszt różny od 1 PLN do 20 PLN.
Mephistofeles
Raczej uważaj na te za "darmo" itd. winksmiley.jpg. Po roku przedłużenie będzie drogie...
Tompey
no właściwie to racja... powinienem był najpierw w google dobrze poszukać... choć tam mi ciągle wskakują domeny na jakiś cudzych serwerach(ze skrzynką np 1 GB), a nie takie, żeby leciało z mojego kompa i można było mieć bez żadnych ograniczeń z własną nazwą... choć prawdę mówiąc, to nie wiem czy chciałbym, żeby komp w pokoju mi działał 24h/dobę;)

ale z tą stroną no-ip.com sprawdzę... dzięki:)
decha-design
Cytat(Mephistofeles @ 22.03.2009, 19:58:46 ) *
Raczej uważaj na te za "darmo" itd. winksmiley.jpg. Po roku przedłużenie będzie drogie...

To za darmo co ja podałem, to są za darmo =)) Tzw. na zasadzie subdomeny z ich domen ... a jako registrara domen polezam az.pl
Mephistofeles
Mi chodziło o te promocje domen najczęściej .pl, gdzie przykładowo w promocji X masz cenę domeny 9 zł, a przedłużenie masz 2x droższe niż normalnie winksmiley.jpg.
zzeus
Polecam cal.pl - bardzo przyzwoite ceny mają
decha-design
Cytat(Mephistofeles @ 23.03.2009, 10:31:53 ) *
a przedłużenie masz 2x droższe niż normalnie winksmiley.jpg.

Nie jest to możliwe, aby przedłużenie było za 240 zł sleep.gif' jest to niezgodne z prawem. Ceny domen są z góry ustalane przez odp. instytucje ... o.O'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.