Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] schemat linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukaszskate
Witam wszystkich po raz kolejny ; )

Mam dziwne pytanie, dotyczy ono m.in. portalu nasza-klasa.pl czy tez esports.pl ... Ok do rzeczy, piszę "cms" dla własnych potrzeb (etap pisania ale projektu haha.gif), chodzi mi o adresowanie, zauwazylem dziwną rzecz która pojawia się na wielu portalach ale nie wiem jak ją zrobić, kłopot tkwi w adresowaniu. Zazwyczaj mamy adresowanie np. index.php, news.php czy tez za pomocą geta index.php?cos=asd ... Lecz te portale mają np. cos.pl/news-142 ... Wiem ze można zrobić to za pomocą katalogów i indexów... Ale nie sądzę aby nasza klasa miala miliony katalogów na serwerze hmmm ? Wie ktos może jak to zrobić, jeśli jest to katalogowanie to proszę o pomoc np. w postaci prostego skrypta ; ) z góry thx
ryba303
Nie wiem czy czytałeś jeśli nie to poczytaj Mod rewrite to powinno trochę wyjaśnić.
<h3 class="r">
</h3>
lukaszskate
przyznam ze nie mialem z tym stycznosci, ale zaraz biore się za lekturke ; p moze ktos inny ma konkretniejsza wypowiedz ; )?
Spawnm
poczytaj o przyjaznych linkach, w sieci jest o tym sporo.
na forum gotowca nie dostaniesz.
nadaj sensowny temat bo nie wiadomo o co chodzi ...
cojack
Bardzo proszę prosty skrypt http://sf.jogger.pl/2007/05/19/przyjazne-linki/
lukaszskate
ok, dzieki panowie ; ) oczywiscie dla kazdego + ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.