Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] przekazanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam ,

mam taki problem , nie wiem jak to zrobić , mam formularz a w nim 3 pola select do wybrania ,

każde pobiera dane z bazy , dodatkowo jest opcja"wszystkie" , czyli bez znaczenia.

i teraz jak przekazuję to doskryptu który ma mi na podstawie tych danych wyświetlić dane z SQL , to nie wiem jak zapisać poprawnie zapytanie do bazy ,

bo jak wybiorę w każdym polu select jakąś zmienną to jest wszystko ok , a co zrobić jak w jednim z nich wybiorę warość wszystko ,

czy muszę robić tyle razy if , ile mam kombinacji?

to moje zapytanie do bazy , jak wypełnię wszystkie pola , oczywiście kaza zmienną może mieć wartość "wszystkie" które może dostać z formularza ,

co w takim przypadku?

1. <?php
  2. $q = "SELECT *  FROM baza WHERE  osoba = '$Nazwisko' AND  wynik= '$rezultat' AND rodzaj ='$rodzaj' ";
  3. ?>

jak mówiłem każda zmienna może mieć też wartość "wszystko" , co ma być równoznaczne z tym iż nie robi filtra po tym polu w bazie

dzięki za rady
lor
  1. <?php
  2. $q = "SELECT *  FROM baza WHERE";
  3. if (isset($Nazwisko)) {
  4.  $q .= "osoba = '$Nazwisko' AND";
  5. }
  6. if (isset($rezultat)) {
  7.  $q .= "wynik= '$rezultat' AND";
  8. }
  9. if (isset($rodzaj)) {
  10.  $q .= "rodzaj ='$rodzaj'";
  11. }
  12. ?>

funkcje isset możesz zamienić na jakiś warunek np if ($Nazwisko != 0) zależy co tam w formularzu masz, pewnie nawet musisz winksmiley.jpg
kozioł
czyli mogę zrobić tak że jeżeli w formularzu nie wybrano opcji "wszystko" , to pobiera dane ze zmiennych dzięki tym
if-om

np.

1. <?php
  2. $q = "SELECT *  FROM baza WHERE";
  3. if ($Nazwisko !='wszystko') {
  4. $q .= "osoba = '$Nazwisko' AND";
  5. }
  6. if ($rezultat !='wszystko') {
  7. $q .= "wynik= '$rezultat' AND";
  8. }
  9. if ($rodzaj !='wszystko') {
  10. $q .= "rodzaj ='$rodzaj'";
  11. }
  12. ?>

dobrze rozumuję?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.