Hm... chyba rozgryzłem sposób działania tego torrenta. On ma dołączoną aplikację w javie, to ona jest odpowiedzialna za ściąganie. Ale dzięki za odpowiedź.
Ale google wskazało mi jeszcze jeden sposób, omijający crona i aplety w javie.
ignore_user_abort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualEDIT:---------------------------------------------------------------------------
A jednak wracam do tematu. Zainteresowała mnie możliwość pracy wielowątkowej w php (odsyłam do
http://www.alternateinterior.com/2007/05/m...es-in-php.html).
Skrypt ten używa funkcji
proc_open" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do uruchamiania równolegle wielu skryptów php, tzw. procesów. Główny skrypt (wywołujący procesy) będzie działać tak długo jak najdłużej pracujący proces. Zastanawiam się nad przeróbką skryptu tak, aby nie czekał on na zakończenie działania procesów (po prostu kończył się, a procesy działałyby nadal). Co na takiej konstrukcji można zyskać? Na przykład niezależnie działające skrypty ściągające duże pliki: wystarczy poprzez ini_set zignorować timeout i dodać sleep(), aby nie przeciążyć interpretera.
Przystąpiłem do pracy. Zauważyłem że funkcja proc_open() nie blokuje interpretera, tylko samo wysłanie danych końcowych do przeglądarki (trochę jaśniej: po wykonaniu funkcji plik jest dalej przetwarzany, lecz sam wynik działania skryptu nie zostanie wysłany dopóki nie zakończą się wywołane tą funkcją skrypty). Zatem używanie proc_open() jest kiepskim pomysłem.
Próbowałem użyć:
<?php
?>
lecz efekt taki sam - interpreter oczekuje na odpowiedź konsoli 10 sekund (w pliku p5.php jest linijka sleep(10); ).
Podobnie ma się sytuacja przy użyciu exec(), passthru() i system().
Powiedzcie mi:
1) Jak wywołać z jednego pliku uruchomienie drugiego tak aby oba kończyły się niezależnie?
Oczywiście nie ma mowy o JS ani AJAX