Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MYSQL] przesyłanie danych z formularza do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Agnes88
Witam
Mam problem z przesłaniem danych pobranych z formularza do bazy snitch.gif Dopiero zaczynam naukę i na pewno zrobiłam sporo błędów, ale nie mogę sobie z nimi poradzić. Otóż wyskakuje mi komunikat Duplicate entry '0' for key 'PRIMARY' zamiast wyświetlić formularz. Błąd jest pewnie w tym fragmencie kodu:
<?php
include("sql_inc.php");

$baza = new database;
$baza -> db_select("test");
{
//wyswietla pracownikow
//$Query = "SELECT * FROM pracownicy";
//$rQuery = $baza -> db_query($Query);

$placa = @$HTTP_GET_VARS["placa"];
$placa_d = @$HTTP_GET_VARS["placa_d"];
$data = @$HTTP_GET_VARS["data"];
// Get fields from form
$etat = @$HTTP_GET_VARS["etat"];
$szef = @$HTTP_GET_VARS["szef"];
$zespol = @$HTTP_GET_VARS["zespol"];
$nazwa = @$HTTP_GET_VARS["nazwa"];
$Query = "INSERT INTO pracownicy (nazwisko, etat, zatrudniony, placa_pod, placa_dod) VALUES('$nazwa','$etat', '$data', '$placa', '$placa_d')";
$result = mysql_query ($Query) or die(mysql_error());

?>
gdy nie miałam pewnych rzeczy formularz normalnie się wyświetlał.
Największym moim problemem jest właśnie przesłanie danych do bazy sad.gif Proszę o pomoc
piotrooo89
uczysz się chyba z jakiegoś prehistorycznego kursu. $HTTP_GET_VARS - nie ma już czegoś takiego zastąpiło to: $_GET, polecam też cały rozdział poświęcony Zmiennym predefiniowanym. czy na pole ID masz założony auto_increment? jeśli nie to dodajesz drugi raz rekord o tym samym ID i to powoduje błąd.
Agnes88
Może i tak rolleyes.gif ale dziękuje za pomoc już chodzi biggrin.gif Nie miałam AUTO_INCREMENT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.