Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie o ilość wierszy w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
swist666
Witam,

zawsze kożystałem z
  1. SELECT * FROM tabela

i mysql_num_rows() ale na nowym serwerze po takim zapytaniu wyskakuje mi błąd:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Unable to save result set in ... on line ...

a w mysql_error - MySQL client ran out of memory, domyśliłem się więc, że to pewnie serwer nie obsługuje zapytań z tyloma wynikami (tabela ponad 50000 wierszy - łącznie 60MB) a więc zacząłęm szukać innej metody na uzyskanie ilości wierszy w danej tabeli - nie znam takiego polecenia SQL bo zauważyłem że samo:
  1. <?php
  2. mysql_query("SELECT * FROM tabela");
  3. ?>

powoduje w/w błąd więc wina leży po stronie sql - znacie jakieś polecenie które umożliwiłoby odczytanie ilości wierszy w bazie??

a może jest jakiś sposób na ominięcie tego ograniczenia bo nie ukrywam, że chętnie poznałbym możliwość odczytu ilości wierszy dla konkretnego zapytania a nie tylko sztywnej ilości wierszy w tabeli
Quider
sporboj wyslac zapytanie do mysql_query:
  1. SELCET COUNT(id) AS policz FROM tabela

Po czym korzystasz z tego jako $tablica[policz].
erix
Cytat
domyśliłem się więc, że to pewnie serwer nie obsługuje zapytań z tyloma wynikami (tabela ponad 50000 wierszy - łącznie 60MB)

To właśnie wada mysql_num_rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - zżera dużo zasobów. Skorzystaj z właśnie count albo SQL_CALC_FOUND_ROWS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.