[*]czy korzystacie z systemów kontroli wersji jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady korzystania z takich narzędzi?
tak, Git u siebie, SVN gdy z kimś pracuję. Generalnie wolę Git, ale niestety co niektórzy mają z tym problemy i jestem zmuszony do użycia SVN. Zalety - jak chcesz zrobić coś eksperymentalnego to możesz po prostu zrobić nową gałąź i tyle, jak coś spieprzysz to możesz to w każdej chwili przywrócić. Wady - musisz dbać o to, żeby commitować co jakiś czas (chyba, że użyjesz np. subclipse, wtedy nie ma problemu).
[*]czy korzystacie z systemów zgłaszania błędów jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady takich narzędzi?
Tak, korzystam z Flyspray. Są też inne, ale ten jest jedynym, który jest w miarę lekki, w php, a za razem ma wszystko co potrzebuję. Zalety - jest to wygodne, bo masz wszystko w jednym miejscu o danym błędzie. Nikt nie musi do Ciebie pisać setek maili czy wiadomości na IM. Wady - no jednak musisz dbać o cały system, sprzątać to co niepotrzebne itd.
[*]czy korzystacie z narzędzi łączących system kontroli wersji z bug trackrem typu scmbug jeżeli tak to z jakich?
nie.
[*]czy korzystacie z narzędzi do dokumentowania kodu jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady tych narzędzi?
Nie. Nie lubię phpDocumentatora, a nie znalazłem takiego narzędzia, które by mi odpowiadało.
[*]jeżeli korzystacie z systemów kontroli wersji to jeśli macie chwilkę czasu to opiszcie w jaki sposób korzystacie z takiego systemu na co dzień.
$ gitk (żeby sprawdzić co się zmieniło, czy wszystko jest ok)
$ git commit -a (no i samo commitowanie, wpisuję opis, a potem [esc]:wq[enter], albo bodajże Ctrl+Q jeśli odpali nano)
Nie lubię graficznego narzędzia do Git, a w przypadku SVN używam RapidSVN.
[*]jakiego edytora używacie i ewentualne wady i zalety?
Eclipse. Wady: czasem przymula (Java), czasem źle koloruje kod, nie mogę poruszać się po tabach poprzez Ctrl+Tab

Zalety: ma wszystko

[*]czy prace prowadzicie na serwerach produkcyjnych czy posiadacie własne środowisko testowe, jeżeli tak to jakie Linux czy Windows oraz lokalne czy zdalne?
U siebie lokalnie, linux.
[*]czy korzystacie w lokalnym środowisku testowym z narzędzi typu xdebug, co sądzicie na temat takich narzędzi?
tak, korzystam z xdebug. Zaleta taka, że wszystkie informacje i var_dumpy są czytelniejsze, daje mi też cachegrindy, czy jak to się zwie - mam tam różne informacje, które mogą być przydatne podczas refaktoryzacji (np. które elementy są najwolniejsze). Wady - jak mam jakąś dużą tablicę, lub za bardzo zagnieżdżoną, to mi jej nie var_dumpuje do końca, a jedynie pokazuje w pewnym momencie "..."
[*]programujecie obiektowo czy strukturalnie?
obiektowo, ale ze względu na wygodę i prostotę czasem używam funkcji globalnych.