Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Używane przez Was narzędzia wspomagające programowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Roly
Witam!
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat używanych przez Was w codziennej pracy narzędzi do wspomagania pracy programisty. W związku z tym mam kilka pytań:
  1. czy korzystacie z systemów kontroli wersji jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady korzystania z takich narzędzi?
  2. czy korzystacie z systemów zgłaszania błędów jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady takich narzędzi?
  3. czy korzystacie z narzędzi łączących system kontroli wersji z bug trackrem typu scmbug jeżeli tak to z jakich?
  4. czy korzystacie z narzędzi do dokumentowania kodu jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady tych narzędzi?
  5. jeżeli korzystacie z systemów kontroli wersji to jeśli macie chwilkę czasu to opiszcie w jaki sposób korzystacie z takiego systemu na co dzień.
  6. jakiego edytora używacie i ewentualne wady i zalety?
  7. czy prace prowadzicie na serwerach produkcyjnych czy posiadacie własne środowisko testowe, jeżeli tak to jakie Linux czy Windows oraz lokalne czy zdalne?
  8. czy korzystacie w lokalnym środowisku testowym z narzędzi typu xdebug, co sądzicie na temat takich narzędzi?
  9. programujecie obiektowo czy strukturalnie?
tiraeth
Cytat
1. czy korzystacie z systemów kontroli wersji jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady korzystania z takich narzędzi?

Tak. SVN. Bo mam wtyczkę do Eclipse, leży na serwerze i tyle. Wady i zalety? Trochę bezsensowne pytanie.

Cytat
2. czy korzystacie z systemów zgłaszania błędów jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady takich narzędzi?

Hm?

Cytat
3. czy korzystacie z narzędzi łączących system kontroli wersji z bug trackrem typu scmbug jeżeli tak to z jakich?

Tak. Collabtive, Trac, Retrospetiva. Różne i różniaste.

Cytat
4. czy korzystacie z narzędzi do dokumentowania kodu jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady tych narzędzi?

W większych projektach stosuję komentarze, zgodne z phpDocumentator, bądź względnie do innych języków. W mniejszych nie używam. Nie generuję dokumentacji kodu.

Cytat
5. jeżeli korzystacie z systemów kontroli wersji to jeśli macie chwilkę czasu to opiszcie w jaki sposób korzystacie z takiego systemu na co dzień.

Zabieram się do pracy i update'uje lokalne źródła. Kończę pracę w danym dniu i wysyłam wyniki na serwer.

Cytat

Eclipse, Textwrangler, XCode, QtCreator. Zależnie do potrzeb. Nie zaczynaj dyskusji o wadach i zaletach. Temat taki już istnieje.

Cytat
7. czy prace prowadzicie na serwerach produkcyjnych czy posiadacie własne środowisko testowe, jeżeli tak to jakie Linux czy Windows oraz lokalne czy zdalne?

Prace prowadzę lokalnie (MacOS, serwer Apache bądź Debian i serwer Cherokee). Czasem, jak istnieje taka potrzeba, testuję zdalnie na serwerze produkcyjnym.

Cytat
8. czy korzystacie w lokalnym środowisku testowym z narzędzi typu xdebug, co sądzicie na temat takich narzędzi?

Poza wbudowanymi narzędziami w IDE bądź frameworka - nie.

Cytat

I tak, i tak. Zależnie do tego, co potrzebuję. Przykładowo, PHP5 nie jest czysto obiektowym językiem, tak jak Ruby.
.radex
[*]czy korzystacie z systemów kontroli wersji jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady korzystania z takich narzędzi?

tak, Git u siebie, SVN gdy z kimś pracuję. Generalnie wolę Git, ale niestety co niektórzy mają z tym problemy i jestem zmuszony do użycia SVN. Zalety - jak chcesz zrobić coś eksperymentalnego to możesz po prostu zrobić nową gałąź i tyle, jak coś spieprzysz to możesz to w każdej chwili przywrócić. Wady - musisz dbać o to, żeby commitować co jakiś czas (chyba, że użyjesz np. subclipse, wtedy nie ma problemu).

[*]czy korzystacie z systemów zgłaszania błędów jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady takich narzędzi?

Tak, korzystam z Flyspray. Są też inne, ale ten jest jedynym, który jest w miarę lekki, w php, a za razem ma wszystko co potrzebuję. Zalety - jest to wygodne, bo masz wszystko w jednym miejscu o danym błędzie. Nikt nie musi do Ciebie pisać setek maili czy wiadomości na IM. Wady - no jednak musisz dbać o cały system, sprzątać to co niepotrzebne itd.

[*]czy korzystacie z narzędzi łączących system kontroli wersji z bug trackrem typu scmbug jeżeli tak to z jakich?

nie.

[*]czy korzystacie z narzędzi do dokumentowania kodu jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady tych narzędzi?

Nie. Nie lubię phpDocumentatora, a nie znalazłem takiego narzędzia, które by mi odpowiadało.

[*]jeżeli korzystacie z systemów kontroli wersji to jeśli macie chwilkę czasu to opiszcie w jaki sposób korzystacie z takiego systemu na co dzień.

$ gitk (żeby sprawdzić co się zmieniło, czy wszystko jest ok)
$ git commit -a (no i samo commitowanie, wpisuję opis, a potem [esc]:wq[enter], albo bodajże Ctrl+Q jeśli odpali nano)

Nie lubię graficznego narzędzia do Git, a w przypadku SVN używam RapidSVN.

[*]jakiego edytora używacie i ewentualne wady i zalety?

Eclipse. Wady: czasem przymula (Java), czasem źle koloruje kod, nie mogę poruszać się po tabach poprzez Ctrl+Tab tongue.gif Zalety: ma wszystko tongue.gif

[*]czy prace prowadzicie na serwerach produkcyjnych czy posiadacie własne środowisko testowe, jeżeli tak to jakie Linux czy Windows oraz lokalne czy zdalne?

U siebie lokalnie, linux.

[*]czy korzystacie w lokalnym środowisku testowym z narzędzi typu xdebug, co sądzicie na temat takich narzędzi?

tak, korzystam z xdebug. Zaleta taka, że wszystkie informacje i var_dumpy są czytelniejsze, daje mi też cachegrindy, czy jak to się zwie - mam tam różne informacje, które mogą być przydatne podczas refaktoryzacji (np. które elementy są najwolniejsze). Wady - jak mam jakąś dużą tablicę, lub za bardzo zagnieżdżoną, to mi jej nie var_dumpuje do końca, a jedynie pokazuje w pewnym momencie "..."

[*]programujecie obiektowo czy strukturalnie?

obiektowo, ale ze względu na wygodę i prostotę czasem używam funkcji globalnych.
mls
Cytat(Roly @ 4.04.2009, 13:31:37 ) *
czy korzystacie z systemów kontroli wersji jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady korzystania z takich narzędzi?

SVN, proste i wygodne
Cytat
czy korzystacie z systemów zgłaszania błędów jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady takich narzędzi?

póki co nie było takiej potrzeby
Cytat
czy korzystacie z narzędzi łączących system kontroli wersji z bug trackrem typu scmbug jeżeli tak to z jakich?

jeśli już, to Trac
Cytat
czy korzystacie z narzędzi do dokumentowania kodu jeżeli tak to z jakich i jakie wg. Was są zalety i wady tych narzędzi?

/* i */, bez dodatkowych narzędzi
Cytat
jeżeli korzystacie z systemów kontroli wersji to jeśli macie chwilkę czasu to opiszcie w jaki sposób korzystacie z takiego systemu na co dzień.

normalnie, pisząc projekt w kilka osób ciężko byłoby sobie radzić bez systemu kontroli wersji... co tu opisywać... rano "svn up", w trakcie dnia "svn up" i "svn ci", pod koniec pracy "svn ci" i tak codzień winksmiley.jpg
Cytat
jakiego edytora używacie i ewentualne wady i zalety?

TextMate, czasem Coda, proste i lekkie edytorki idealnie nadające się do pracy z kodem PHP
Cytat
czy prace prowadzicie na serwerach produkcyjnych czy posiadacie własne środowisko testowe, jeżeli tak to jakie Linux czy Windows oraz lokalne czy zdalne?

localhost (mac os x) + serwer w firmie (linux)
Cytat
czy korzystacie w lokalnym środowisku testowym z narzędzi typu xdebug, co sądzicie na temat takich narzędzi?

?
Cytat
programujecie obiektowo czy strukturalnie?

tylko i wyłącznie obiektowo
Zyx
Systemy kontroli wersji

SVN, w planach nauka Git-a, ale nie potrafię powiedzieć, kiedy te plany wejdą w życie.

Systemy zgłaszania błędów

W projektach open-source, i owszem. Flyspray.

Połączenie kontroli wersji z bugtrackerem

Nie.

Narzędzia do dokumentowania kodu

Podręczniki użytkownika piszę w TypeFriendly, w kodzie z konieczności zacząłem stosować komentarze a'la phpDocumentor, ale jedynie jako wspomaganie, a nie jako główne źródło dokumentacji (po bardziej szczegółowe kwestie zawsze odsyłam do podręcznika). Mam baaaardzo mieszane uczucia co do tego. O ile Java pokazuje, ile z tego można wyciągnąć, co tam jest o tyle proste, że jest to język kompilowany i nawet 0,5 MB wyczerpujących komentarzy nie ma żadnego wpływu na późniejsze osiągi, ale w PHP wypada się jednak trochę ograniczać. Tymczasem łatwo dojść do przesady i lakonicznie opisywać naprawdę złożone funkcje, gdzie aż prosi się o dogłębniejsze wyjaśnienie (Zend Framework, Doctrine), albo w ogóle lać bez sensu wodę w stylu:

Kod
/**
* Returns the user name.
* @return String The user name.
*/
public function getUserName()
{
  return $this->_userName;
} // end getUserName();

No bez jaj, czy taki kod naprawdę wymaga komentarza równie długiego, jak cała funkcja, kiedy nazwa funkcji mówi dokładnie tyle samo?

Korzystanie na co dzień z SVN...

Używam tego, co oferuje NetBeans. Co prawda w ogólnym rozrachunku wypada toto gorzej, niż analogiczny plugin do Eclipse'a, ale z kolei sam NetBeans wypada lepiej od Eclipse dla mnie i jakoś z tym żyję smile.gif. Na dysku mam parę gałęzi jednego projektu - te, nad którymi pracuję, po prostu wklepuję do nich nowy kod, później testuję, jak widzę, że nowa rzecz jako tako działa, robię commit i opisuję, co zmodyfikowałem. Co jakiś czas z kolei przesyłam kod między gałęziami (np. poprawki błędów z jakiejś gałęzi do trunk).

Miejsce prowadzenia prac

Pracuję i testuję wszystko na lokalnym komputerze. Używam Linuksa, przysiadłem do niego i tak go skonfigurowałem, że mogę bardzo prosto sprawdzić działanie skryptu na różnych wersjach PHP, w różnych konfiguracjach, poza tym wykorzystuję dość mocno lokalne domeny i kilka innych bajerków. Do bardziej wymagających rzeczy mogę zawsze uruchomić dodatkowe, zdalne stanowisko. Pod Linuksem jest to dużo prostsze do wykonania, nie ma też żadnych problemów z używaniem wersji rozwojowych czy kompilacją specjalnie pod konkretne potrzeby. System też ogólnie zużywa mniej zasobów, więc można sobie na takie zabawy pozwolić bez zamulenia reszty aplikacji.

Narzędzia debugowe

Czasem korzystam, jak faktycznie jest potrzeba.

Paradygmat programowania

Obiektówka.
krzyszbi
SVN - i w pracy (hosting) i obecnie domowo (na lokalnym kompie) wygoda, historia, bezpieczeństwo
obecnie nie
j/w
komentarze ala phpDoc ( głównie dla podpowiadania w eclipse ) no i za pół roku łatwiej wrócić do kodu
test na loklanym sprzęcie -> jeśli ok -> commit + opis zmian -> test na testowym produkcyjny <- poprawki i tak w pętli
eclipse PDT
zalety
podpowiadanie, duża ilość wtyczek ( svn, sftp, aptana )
wady
pamięciożerny, dłuko czas ładowania rozbudowanego projektu, potrafi się zamulić ale bardzo rzadko się wiasza
najpierw lokalne środowisko testowe ( takie jak mi pasuje ),
później srodowisko testowe na produkcji ( errors on, itp )
dopiero produkcja ( errors of )
zdanie niewyrobione ( korzystałem przez chwilę ale już nie pamięta co mi przeszkadzało )
zależnie od potrzeb ( KISS - Keep It Simple, Stupid )
nasty
Czemu nikt nie wspomnial o kawie? sad.gif to jest tak samo wazny element jak dobre IDE winksmiley.jpg
SHiP
SVN. Zalety - koledzy mają dostęp do kodu w każdnym momencie, wygodny. Wady - trzeba tych kilka sekund poswiecic na opis commitów

Nie korzystam. Błędy wyłapują i zgłaszają mi testerzy(czyt. koledzy/znajomi) na bieżąco

Nie

Komentarze zgodne z phpDoc. Dokumentacji jeszcze nie generowałem ale wszystko przede mną winksmiley.jpg. Podobnie jak Zyx marudzę na niektóre "standardy" komentowania. Np na studiach uczą aby zaznaczać moment zakończenia np pętli

Kod
while(zmienna) {
/*
(...) tutaj kod
*/
} // koniec while

Po co? Nie rozumiem winksmiley.jpg przecież normalne IDE pokazują pasujące klamerki...

Piszę kod. Jeśli działa upragniona modufikacja wrzucam commit. Czasami są to 2 dziennie, czasem żaden przez miesiac. Zależy co koduję i jak bardzo to jest rozbudowane. Zasadę mam prostą - nie wrzucam rzeczy jeśli nie jestem pewien sposóbu dostępu do metod klas lub jeśli myślę, że poprawię nazewnictwo. Chodzi o to aby nikt w międzyczasie nie napisał czegoś co się na tym opiera...

NetBeans. Zalety - obsługa php/Javy/C++ i pewnie innych(choc innych nie uzywam). Wbudowana dokumentacja php, informator na temat funkcji JavaScript(np. które sa dostępne w jakich przeglądarkach). Tutaj tak jak ktoś wspomniał polecam poszukać wątku o edytorach.

Własny laptop. Do sieci trafia jedynie gotowiec lub wersja służąca do testów funkcjonalności. U siebie mam openSUSE 11.1

Nie. U mnie zadaniem frameworka jest wyłapywanie błędów. Wartości zmiennych kontroluję w podobny sposób.

Obiektowo

Dodam jeszcze, że pracuję na własnym frameworku. Używam generatora kodu php/html/sql co przyspiesza cały proces tworzenia kolejnych modułów.
Mam też cały czas uruchomiony terminal bazy mysql i kalendarz z wytyczonymi zadaniami (dokładniej KOrganizer). W sieci wisi również umieszczony spis kamieni miliowych i głównych zadań dla całego zespołu.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.