Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Sytuacja prawna szablonów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
thomson89
Witam!

Chciałbym się dowiedzieć kiedy przerobiony szablon staje się szablonem wzorowanym. Bo ludzie umieszczają: mozna przerabiać do woli, ale umieść w stopce link. Ale co wtedy, kiedy 100% grafiki jest mojej, nazewnictwo klas i indetyfikatorów w css zupełnie inne, dodane nowe style. Co wtedy, takim szablonem. Czy można sobie wtedy przypisać jego stworzenie? Czy jeżeli wciąż zmieniamy czyjeś dzieło (nawet nie do poznania), to czy nawet wtedy ten szablon jest ich?
Moli
A jak kupisz samochód, mocno go stuningujesz to samochód jest twojej marki czy producenta ?
Kocurro
Nadal to będzie samochód producenta - aby móc zrobić jego rebranding musisz mieć wtedy zgodę producenta.

Ba - nawet jeśli wymienisz wszystkie możliwe części to to nadal jest samochód producenta - a to dlatego, że modyfikowałeś jego pracę i mimo, iż w efekcie końcowym nie ma jego elementów to jednak Ty korzystałeś z jego własności intelektualnej.

I jeśli tylko będzie w stanie Ci to udowodnić wtedy możesz mieć problemy.
mike
Cytat(belliash @ 9.04.2009, 16:46:41 ) *
Np pobieram wersje demo platnego programu patrze ale fajne i ide pisac dokladnie takie samo cudeńko...
Korzystasz w ten sposób z cudzej własności intelektualnej. Zrozum to.
thomson89
No rzeczywiście trudny. Ale wd. mnie nie mozna porównywać branży motoryzacyjnej i it. To są dwie różne rzeczy.W motoryzacji potrzebujesz nie tylko pomysłu, ale też części. Tutaj tylko wiedza. I właśnie ta wiedza jest objęta prawami autorskimi.

Temat kontrowersyjny, ale trzeba go rozwiązać.

PS: Patrząc z innej strony. Posiadam szablon, moja grafika, moje warosci css, moje nazewnictwo, ja go się męczyłem by wszystko zrobić, a co. To nie jest moje. Grafika, style. Kto się męczył żeby to dopasować, umieścić?

Cytat(Kocurro @ 9.04.2009, 16:18:29 ) *
I jeśli tylko będzie w stanie Ci to udowodnić wtedy możesz mieć problemy.

W jaki sposób, skoro z jego samochodu zostało...hmmm? nic? 100% mojego wkładu w nowy mode...ekhm, ekhm, markę smile.gif
thomson89
Można też w moim przypadku dać: Design by Mateusz, code based on free layout by Ktoś.
K4mil94
Ostatnio dużo o tym czytałem bo robiłem styl dla forum. Na form phpBb by przemo czytałem że jak się wszystko zmieni to szablon twój.
thomson89
Też tak uważam, ale zawsze lepiej się zapytać.
thomson89
W moim przypadku, w razie czego: wzorowałem się tylko tongue.gif
sztosz
Cytat(mike @ 9.04.2009, 16:51:42 ) *
Korzystasz w ten sposób z cudzej własności intelektualnej. Zrozum to.

Nie czytałem dalej bo mnie ~mike zdrzaźnił. Co ma piernik do wiatraka. Rozwój cywilizacyjny polega na tym że korzysta się z tej własności intelektualnej. Rakiety NASA powinny według twojego, wybacz że to napiszę, chorego rozumowania nosić znaczki © By Newton. W ogóle samo określenie "własność intelektualna" to jakiś prawniczy bełkot, co innego żądanie zapłaty za wykonaną pracę, a co innego pierniczenie o tym że coś intelektualnego może być własnością. Ale połowa tego świata to chore tumany w które w to wierzą. I co do tego "Zrozum to", to ty ~mike coś zrozum, bo odkąd czytuję to forum moje poglądy wyewoluowały, a twoje są jak beton i nie jest to bynajmniej komplement.

Chodzi o to żeby znać granicę. Jeśli zrobisz coś co jest identyczne do czegoś innego i nazwiesz to swoim pomysłem to jest to plagiat. Ale jeśli coś jest w kilku miejscach podobne do czegoś tam wcześniej zrobionego to jest tylko inspiracja. A jeśli ktoś pozwala Ci wprost na dowolną modyfikację i przerabianie to pomijając prawny wymóg licencji, w dobrym tonie jest napisać, że bazowałeś/przerabiałeś pracę pana X, skoro rzeczywiście to robiłeś. Ale jeśli to była twoja własna praca od początku inspirowana tylko jakąś inną pracą, to nikt Ci nie może nakazać byś chociaż o tym wspomniał.
mike
~sztosz przestań się gorączkować bo Ci żyłka pęknie tongue.gif
Moje poglądy również ewoluowały ale pomyśl sam co można napisać gościowi, który pisze:
Cytat
Np pobieram wersje demo platnego programu patrze ale fajne i ide pisac dokladnie takie samo cudeńko...
"Kopiowanie dokładnie tego samego"! źle to ująłem pisząc o tej wartości ale sens powinieneś był odczytać. Kopiowanie żywcem jest złe.
Twoje poglądy też są betonowe. Za każdym razem kiedy jest o plagiatach wpadasz, toczysz pianę i plujesz coś na monitor. Ochłoń gostku tongue.gif
K4mil94
Ale w przypadku szablonów do for, przynajmniej phpBB jest raczej inaczej. Gdyby każdy musiał pisać od nowa wszystkie pliki to by się za przeproszeniem zesr^^. Po to np. został udostępniony jeden styl z plikami żeby na jego podstawie robić nowe czyli używać jego kodu. Nie sądzę że każdy kto zrobił styl pisał wszystko od nowa, być może zmienił overlay_header.tpl by coś dodać do topa i overlay_footer.tpl by zmienić stopkę no i oczywiście grafika. Styl gotowy. Nie sądzę że z tego mogą wynikać jakieś konsekwencje prawne (Jeśli oczywiście bazujemy na darmowych szablonach)
sztosz
Ja się odniosłem do ogółu. Tak więc identyczny Lay to plagiat, identyczny obraz, identyczny wiersz etc to plagiat, identyczny kod źródłowy to też plagiat. Identycznie wyglądający element aplikacji, pomijam stronę kodu, to ciężki orzech :/ Bo czy wszystkie skinny robiące z FX'a pod Windowsa Safari z MacOS'a to plagiat? Nie wydaje mi się, tak więc tworzenie identycznej funkcjonalności jak jakiś element, ale dla innej aplikacji nie jest chyba plagiatem, ani czymś niedozwolonym. Oczywiście w Europie, w stanach mają poryte patenty na Idee.
K4mil94
@belliash pisał byś wszystkie ok. 30 plików do szablonu ? ;P Wszystkie szablony z np. theme4u.pl są na podstawie jakiegoś smile.gif Pliki szablonu są dawane przez producenta czyli wszystkie .tpl bo wykorzystania przez każdego. Ktoś zmieni wszystko (Grafika, CSS) i styl jest jego smile.gif
K4mil94
Tak wiem, ale popatrz na to z innej strony. Strona to index.php, style.css, grafika i treść. W przypadku szablonów jest wiele plików odpowiadających za wygląd każdego okienka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.