Cytat(mike @ 9.04.2009, 16:51:42 )

Korzystasz w ten sposób z cudzej własności intelektualnej. Zrozum to.
Nie czytałem dalej bo mnie
~mike zdrzaźnił. Co ma piernik do wiatraka. Rozwój cywilizacyjny polega na tym że korzysta się z tej własności intelektualnej. Rakiety NASA powinny według twojego, wybacz że to napiszę, chorego rozumowania nosić znaczki © By Newton. W ogóle samo określenie "własność intelektualna" to jakiś prawniczy bełkot, co innego żądanie zapłaty za wykonaną pracę, a co innego pierniczenie o tym że coś intelektualnego może być własnością. Ale połowa tego świata to chore tumany w które w to wierzą. I co do tego "Zrozum to", to ty
~mike coś zrozum, bo odkąd czytuję to forum moje poglądy wyewoluowały, a twoje są jak beton i nie jest to bynajmniej komplement.
Chodzi o to żeby znać granicę. Jeśli zrobisz coś co jest identyczne do czegoś innego i nazwiesz to swoim pomysłem to jest to plagiat. Ale jeśli coś jest w kilku miejscach podobne do czegoś tam wcześniej zrobionego to jest tylko inspiracja. A jeśli ktoś pozwala Ci wprost na dowolną modyfikację i przerabianie to pomijając prawny wymóg licencji, w dobrym tonie jest napisać, że bazowałeś/przerabiałeś pracę pana X, skoro rzeczywiście to robiłeś. Ale jeśli to była twoja własna praca od początku inspirowana tylko jakąś inną pracą, to nikt Ci nie może nakazać byś chociaż o tym wspomniał.