Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cp1250 a zapis pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Haczyk67
Podczas zapisywania pliku .txt otrzymałem informacje że File could not be saved bo zawiera znaki inne cp1250. Czy istnieje funkcja która usuwa znaki inne niż cp1250 z ciągu? Nie chodzi mi o ręcznie pisane f-cje w których zamienia się każdą literkę na inną tylko taką wbudowaną w php f-cje.
guitarnet.pl
http://www.gzegzolka.com/?m=down

lub w php iconv
Haczyk67
Hm a co dokładnie z tą f-cją htmlentities questionmark.gif ? samo ($string) nic nie daje. Możesz mi powiedzieć jakie podać parametry? Niestety w manualu tylko po angielsku ;(

edit:
a może to dlatego że potem string traktuję mysql_real_escape_string?
Spawnm
echo htmlentities('treść');
Haczyk67
Wyszły między innymi takie cuda:

Gcoméd
صالح بن يوسف: حياة كفاح
Spawnm
a zobacz widok-> źródło , zamienia na encjie smile.gif
Haczyk67
Przecież zobaczenie źródła nie zmieni niczego.

Niestety mimo godzin prób nic nie udalo mi się zrobić. Doszedłem do tego że sprawcą wszystkiego jest � <----- Jak to usunąć? str_replace nie da rady bo jednym z parametrów musiałaby być właśnie � więc koło się zamyka.

Co gzegzolki i zapisu pliku w innym kodowaniu to te dane nie pochodza ode mnie, są pobierane przez skrypt i zapisywane w pliku tekstowym a nastepnie do bazy danych, zmieniaja sie caly czas.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.