Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie ktore wyciagnie informcje wpisu ktore w pewnych czesciach sie nie powtarzaja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
xavierek
tabela wygląda następująco ID_PLAYER | TIME_DEATH | who | who2 | who3 | CAT | CAT@

chce wyciagnac z bazy ostatnich sprawcow zabujst z 5 min ale ktos moze zabic 2 graczy i moze byc raz jako who raz jako 2 i raz jako who 3
i odrazu chce pobrac cala baze danych i wyswietlic probowalem cos w rodzaju

$sq = mysql_query("SELECT DISTINCT(who, who2, who3), cat, cat2, start, id_player FROM `death` WHERE time_death>='$cos' ORDER by data DESC");

lecz niestety niedziala jest jakies rozwiazanie na to ?
erix
GROUP BY HAVING?
xavierek
Mogę prosić jakiś przykład ?
erix
Chyba źle zrozumiałem... A przykład, jak coś, masz w dokumentacji MySQL, po wpisaniu tej frazy do Google też co nieco znajdziesz.

Cytat
lecz niestety niedziala jest jakies rozwiazanie na to ?

Nie działa, to znaczy?

Cytat
i odrazu chce pobrac cala baze danych i wyswietlic probowalem cos w rodzaju

Całej bazy nie pobierzesz. ;p

Cytat
chce wyciagnac z bazy ostatnich sprawcow zabujst z 5 min ale ktos moze zabic 2 graczy i moze byc raz jako who raz jako 2 i raz jako who 3

*zabójstw, pisz po polsku. ;P

No z tego, co napisałeś, to wystarczy w where sprawdzać nazwę gracza z or. Jeśli nie o to chodzi - sprecyzuj.
xavierek
standardowe zapytanie które nie usuwa powtórek z miejsc who who2 who3 jest
$cos = aktualny czas + 900 sekund
sql = mysql_query("SELECT * FROM `death` WHERE date>='$cos' ORDER by data DESC");
dany gracz jeżeli zabrał najwięcej życia jest w miejscu who w who2 jest player który dobił
ale jak wiadomo ludzie jak maja manie zabijania lubią pozabijać więcej osób raz może zabierze najwięcej życia a raz dobije chodzi mi o to żeby zapytanie działało jak DISTINCT ale żeby lista danych ktore w zadnej komurce nie moga sie powturzyc bylo naraz who who2 i who3 np jezeli id gracz raz juz wystapilo w who to nie wyswietli zadnych wierszy gdzie id gracza bedzie sie znajdowac w who2 i who3 i na odwrót
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.