Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Literatura] JAVA
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pszn
Witam,
Moje pytanie chyba bardziej nadwałoby się na forum JAVY, jednak ze względu na fakt, że jedyny język jaki znam to php, wydaje mi się, że osoby piszące tu będą w stanie lepiej polecić mi konkretną pozycję. A chodzi mi o książkę do nauki Javy (od podstaw). Byłem dziś w EMPIKu i przerzuciłem kilkanaście pozycji, ale z większości dowiedziałem się, że potrzebna jest już "jakaś" wiedza na temat Javy lub C++... Dodam, że programowanie obiektowe w php jest mi też dość obce;)
Co polecacie? Książka do Javy, czy najpierw C++, a może zacząć od C?
Proszę o konkretne pozycje, bo nie mam pojęcia co wybrać.
Dawid Pytel
Polecałbym "Java. Wprowadzenie". Jednak jeżeli jest Ci obce programowane obiektowe to sięgnij najpierw po Thinking in Java.
Są tam wytłumaczone nie tylko podstawy Javy ale sama idea i zasady programowania obiektowego. Naprawdę bardzo przystępny język smile.gif
spenalzo
Thinking in Java oraz Thinking in C++ było na którymś z CHIP-DVD po polsku.
kossa
Thinking in Java - mam ta ksiazke - polecam bardzo, jest naprawde dobra! wyszlo teraz wydanie trzecie, ja mam drugie, w nowym jest kilka nowych ciekawych tematow. Zainteresuj sie ta pozycja.

Kossa
[Regis]
Ja tez mam Thinking in Java i tez polecam! Ksiazke sie swietnie czyta, jest napisana lopatologicznie, ale nie na tyle, by denerwowac tych ktorzy umieja cos wiecej. Porusza tez sporo zagadnien potrzebnych przy pisaniu w Javie. Jest dosc droga, ale warto sie wypieniezyc na nia :wink:
pszn
Cytat
Polecałbym "Java. Wprowadzenie". Jednak jeżeli jest Ci obce programowane obiektowe to sięgnij najpierw po Thinking in Java.

Rzeczywiście pamiętam tą książkę. Widziałem, że zdobyła różne nagrody za najlepszą książkę w programowaniu. Mam tutaj jednak wątpliwości, czy sobie z nią poradzę... Wolałbym też coś z płytą, a z tego co pamiętam w niej nic nie było. Chodzi mi o kompilator użyty w książce. Czy nie bede miał problemu ze znalezieniem go w internecie (system WinXP)?
kossa
Na stronie http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html znajdziesz to o
co się pytałeś. Pod pozycją "Download NetBeans IDEDownload NetBeans IDE
v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE"
masz środowisko IDE NetBeans i SDK javy razem. Jak to zainstalujesz to nie
potrzeba żadnej innej javy aby działało , wszystko jest razem smile.gif
Jak niektóre rzeczy przy kompilacji projektu nie będą działać to ustaw
zmienną systemową CLASSPATH na katalog z java.

Na stronie suna jest tez cala dokumentacja in english smile.gif
pszn
Cytat
Na stronie http://java.sun.com/j2se/1.4.2/download.html znajdziesz to o
co się pytałeś. Pod pozycją "Download NetBeans IDEDownload NetBeans IDE
v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE v 3.5.1 with J2SE v 1.4.2 COBUNDLE"
masz środowisko IDE NetBeans i SDK javy razem. Jak to zainstalujesz to nie
potrzeba żadnej innej javy aby działało , wszystko jest razem smile.gif
Jak niektóre rzeczy przy kompilacji projektu nie będą działać to ustaw
zmienną systemową CLASSPATH na katalog z java.

Na stronie suna jest tez cala dokumentacja in english smile.gif

Po pierwsze, czy jest jakaś okrojona wersja, bo 90mb to troche sporo... I po drugie, co znaczy "ustaw zmienną systemową CLASSPATH na katalog z java."
patrycjusz
... to 90mb to to okrojona wersja jest tongue.gif
zmienna CLASSPATH ustawiasz pod linuxem w pliku profile w katalogu /etc/
i wygląda mniejwiecej tak
Cytat
....
export CLASSPATH="/home/java/class"
....
dodatkowo
# Set the default system $PATH:
PATH="/home/java/katalog_jsdk

i restart i odpalasz z konsoli
java plik
i tyle
smile.gif
co do książek to "Java w zadaniach" wydawnictwa bodajże Robomatic z serii szkoła programowania jest bardzo przystępna, ale generalnie polecałbym dużo literatury w necie naprawde jest tego sporo 8)
Pozdrawiam patS
kossa
ja mam Jave pod Winde, jesli sciagniesz te 90MB to tam jest juz wszystko, kompilator, przyklady, i srodowisko do wizualnej pracy - cos jak Builder, dzialajace na zasadzie wstawiasz przycisk na formularz i juz wszystko ladnie wyglada tylko akcje do tego musisz dodac smile.gif

co do zmiennej CLASSPATH to pod winda tez do katalogu np.: program files/java/class smile.gif

Kossa
pszn
Cytat
ja mam Jave pod Winde, jesli sciagniesz te 90MB to tam jest juz wszystko, kompilator, przyklady, i srodowisko do wizualnej pracy - cos jak Builder, dzialajace na zasadzie wstawiasz przycisk na formularz i juz wszystko ladnie wyglada tylko akcje do tego musisz dodac smile.gif  

Ale mi potrzebny tylko kompilator, praca wizualna to raczej nie dla poczatkujacych...

Cytat
co do zmiennej CLASSPATH to pod winda tez do katalogu np.: program files/java/class smile.gif
Kossa

No tak, ale w jakim pliku jest ta zmienna?
qbba
Cytat
Ale mi potrzebny tylko kompilator, praca wizualna to raczej nie dla poczatkujacych...

Prawde mówiąc mam tą książkę(Thinking in Java) od dwóch dni i używam tego środowiska(od jednego dnia.. troche to trwalo zanim sie sciaglo :/) póki co nie widzę żadnych problemów z tym środowiskiem (NetBeans)... a początkujący to ja raczej jestem tongue.gif

PS. Serdecznie polecam i książkę i ten kompilator smile.gif
Dawid Pytel
Cytat
Rzeczywiście pamiętam tą książkę. Widziałem, że zdobyła różne nagrody za najlepszą książkę w programowaniu. Mam tutaj jednak wątpliwości, czy sobie z nią poradzę... Wolałbym też coś z płytą, a z tego co pamiętam w niej nic nie było. Chodzi mi o kompilator użyty w książce. Czy nie bede miał problemu ze znalezieniem go w internecie (system WinXP)?

Jeżeli nie miałeś styczności z programowanie obiektowym (takim solidnym) to jednak na początek polecam Thinking in Java. W "Java. Wprowadzenie" już na samym początku dostaniesz mocną dawkę przykładów solidnie osadzonych w prog. obiektowym. Muszę się przyznać, że sam miałem kilka problemów chociaż programowanie obiektowe trochę już znam.
A tak przy okazji to "... Wprowadzenie" posiada płytę CD.

Podsumowywując, jeżeli nie znasz dobrze programowania obiektowego w takim języku jak np. C++ to wybierz Thinking in Java. To powinien być dobry wybór.
pszn
Zdecydowałem się na zakup, mam nadzieję, że nie będę żałował...
Czy ktoś posiada Thinking in Java Annotated Solution Guide? Próbowałem ściągnąć ze strony, ale o ile trafiłem na właściwą stronę -http://www.mindview.net/Books/TIJ/SolutionGuide.html to jak dotąd nie ma nawet pełnych źródeł do drugiego wydania (oprócz drugiego i trzeciego rozdziału)... Sciągnąłem je, ale mam problem z rozpakowaniem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.