Cytat
Linux jest dla tych osób, które mają już jakieś pojęcie o komputerze. Jest niestety trudniejszy w użytkowaniu. Jest lepszy, znacznie lepszy dla informatyków niż Win.
Racja. Żeby swobodnie korzystać z Linuksa, trzeba się nieco "wysilić" i paru rzeczy nauczyć, chocby głupiego apt-get, żeby sobie zainstalować oprogramowanie (chociaż jest Synaptic z ładnym GUI i to bije na głowę model wyszukiwania/instalacji oprogramowania na Win, no ale o tym trzeba po prostu wiedzieć i wiedzieć jak tego używać - mówię tu o dystrybucjach opartych na paczkach .deb - Debian, Ubuntu, bo z innych nie korzystałem, ale wiem, że są równie proste: YaST, RPM itp.).
Z kolei, ktoś, kto zajmuje się np. programowaniem, posiada wiedzę, która swobodnie pozwoliła by mu na korzystanie z Linuksa, ale korzysta z Windows - z reguły robi to świadomie i po prostu uważa Win za odpowiedni dla siebie system.
Cytat
Linux byłby bardziej uznawany, gdyby nie już wyrobiona marka MS'u. Niestety większość oprogramowania i rzeczy typu gry jest pisana pod winde, co sprawia, że np. nie chce mi się rebootować z powodu chęci zagrania w coś/skorzystania z innego programu, które jest dostępne tylko na linuxa/windowsa.
Tak, to jest największa wada tego systemu. Brak wsparcia producentów oprogramowania i sprzętu. Ale to się powoli zmienia. Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że w moim 1,5-rocznym laptopie Acer'a (chipset Intel GMA950, wifi Atheros 5007, wbudowana kamera internetowa, wbudowany czytnik kart 5-w-1 itp. itd.) po zainstalowaniu najbowszego Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope zadziałało WSZYSTKO. Bez czarowania, bez ndiswrapper'a itp. (jądro 2.6.28-11).
Cytat
Nie ma sensu rozważać nad lepszym systemem. Poprostu korzystajcie z tego, co jest Wam potrzebne.
Po raz kolejny popieram. Każdy używa tego, co uważa za słuszne dla siebie.