Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP->JSP] Przejście z PHP na JSP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fragles
mam NetBeansa 6.5 i kusi mnie od jakiegoś czasu spróbować coś zrobić w JSP - jak do tej pory głównie zajmowałem się PHP, JS, można powiedzieć że znam i radzę sobie w ZF - ogólnie rzecz biorąc najbardziej pasuje mi zestaw ZF,Smarty, jQuery - to znam, rozumiem itd
czy przesiadka z takim czymś na Javę i JSP jest trudna, łatwa, niemożliwa:)?

moje pierwsze zetknięcie się z JSP - to założenie projektu i zatrzymanie się na wyborze frameworka - jest teko kilka, ale żaden mi nic nie mówi -
przede wszystkim - który wybrać na początek, czy jest jakiś zbliżony logiką do ZF, czy trzeba poznawać od nowa, czy są jakieś różnice jakościowe miedzy nimi - to znaczy we frameworku 1 da się to (cokolwiek by to miało znaczyć) zrobić, a w 2 już nie bardzo - czy nie ma i właściwie różnią się tylko podejściem do sprawy

czy wogóle ze słabą znajomością Javy jako takiej nie utonę od razu, czy da się nabierać jakiś praktycznych umiejętności przy JSP i jakims frameworku zaczynając od niskiego poiomu

ewentualnie co polecacie - książka, może jakaś strona - bo na razie jak dziecko we mgle, tak po omacku szukam, a nawet nie wiem czy dobrze szukam

jakby ktoś cokolwiek mógł napisać w stylu "JSP dla programujących w PHP" byłbym zobowiązany bo motam się straszliwie i nie wiem
erix
Cytat
moje pierwsze zetknięcie się z JS

JavaScript, to NIE JEST Java.

A JSP = Java Server Pages, czyli klepanie stron właśnie w Javie. A najlepiej byłoby, gdybyś po prostu poznał podstawy Javy, bo jeśli chodzi o np. obiektówkę, to oferuje dużo większy wachlarz wzorców.
fragles
Cytat(erix @ 22.04.2009, 12:10:44 ) *
JavaScript, to NIE JEST Java.

wiem - moja pomyłka- miało być JSP, napisałem JS, zabrakło jednej litery - aż tak niepełnosprawny javovo nie jestem smile.gif i odróżniam - chociaż tyle

ale wracając do tematu - to jak się tym znaleźć odnaleźć
Jabol
Jak JSP to bierz Tomcata i tyle, więcej Ci nie potrzeba (czyli nie Glassfish, nie JBoss - Tomcat! jak narazie Framework J2EE bym pominął). Na razie bez frameworków. Springa bym zostawił przez najbliższy rok conajmniej. Na początek napisz sobie kilka prostych formularz zobacz jak się robi prostą interakcje z użytkownikiem i tyle. Każda książka o JSP Ci na tyle powinna pozwolić. Potem możesz zacząć bawić sie bazami danych. I wtedy od razu JPA, nawet nie sprawdzaj od czego skrótem jest JDBC. Tylko prawdopodobnie dobrym pomysłem będzie sie już wtedy przesiąść na porządny silnik java 5 ee jak np. glassfish, chociażby ze względu na łatwiejsze zamontowanie tam np. hibernate. Aczkolwiek nie nadużywał bym jeszcze zaawansowanych funkcjonalności. NetBeans to dobry wybór, ma do tego bardzo dobre wsparcie.

A jeżeli chodzi o sam wstęp - przejść z PHP na JSP sie da, tylko... trzeba dobrze znać Javę. Oprócz tego JSP do PHP jest dość podobne w podstawowej koncepcji. Potem możesz jakieś bardziej zaawansowane triki sprawdzać - jak Beansy itp. Ale tutaj już Ci nie pomogę bo to nie moja działka, znam JSP raczej słabo, więcej z backendowymi rozwiązaniami w J2EE miałem doczynienia (EJB, JPA, JTA itp).
chlebik
A do czego niby sie uzywa JSP obecnie - do tworzenia frontendu? W wiekszosci rzeczy ta technologia to javowa nakladka na serwerowa strone javy, glownie dlatego, aby do projektu nie dorzucac jeszcze ludzi np. od PHP czy inszego skryptowego. Ostatnio na tym polu calkiem niezle radzi sobie JRuby, albo tez Groovy z Grails.

Zas co do przesiadki - bez znajomosci Javy na poczatek niewiele wskorasz. Znaczy sie bedziesz rozumial o co chodzi, ale kiedy usiadziesz do sklepania czegos bardziej konkretnego to polegniesz, bo z kazdej linijkii bedzie wystawal blad kompilacji (wiem z doswiadczenia). Poczytaj najpierw o samej Javie, za JSP wez sie dopiero za jakis czas (i tutaj ksiazka Bates&Sierra z serii "Head First"), potem mozesz wejsc albo malym kroczkiem do JSF, albo od razu z grubej rury wal na np. Seam-a lub zrob tak jak ja i wejdz na "najwyzszy" poziom ulatiwenia i atakuj Grails z Groovy. Jak to poznasz to potem bedziesz mogl spokojnie schodzic "w dol", poznajac komponenty tego frameworka - Spring, Hibernate, SiteMesh, Groovy, potem EJB/JPA i wszystkie inne fajne skroty smile.gif

Zycze powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.