Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pakiet Telekomunikacyjny
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sztosz
http://www.blackouteurope.eu/lang/polski/why-act.html zachęcam do przeczytania, działania i komentarzy.
mike
Cytat(sztosz @ 22.04.2009, 23:40:52 ) *
http://www.blackouteurope.eu/lang/polski/why-act.html zachęcam do przeczytania, działania i komentarzy.
Ciekawe co za debile konstruują takie prawo. A dokładniej ile i kto im za to płaci.
Wysłałem sugerowanego maila do wszystkich naszych MEP'ów. Ciekawe czy ktoś odpowie (poza dwoma zwrotami, które już dostałem).
bim2
Cytat
SPAM!

// Uważasz że to spam, skorzystaj z funkcji raportuj.
// Kolejnym razem za nabijanie postów dostanie ostrzeżenie.
// ~webdice

Przepraszam za offtop, ale nie moge się powstrzymać. Jakie nabijanie postów w Hydeparku? ;d;d Czy ja o czymś nie wiem? smile.gif

Co do tematu, totalne bzdury. I nie wierze, że społeczeństwo na to przystanie. Jak można kupować pakiety do konkretnych stron, jak internet to sieć komputerów. Czyli jest nieskończony, bo ciągle dołożyc wystarczy serwer. I na 100% powstaną serwisy ala proxy, które będą nakładką na przeglądarke (jeśli to w ogóle wejdzie).
Hacker
Również mam pewne wątpliwości co to prawdziwości informacji zawartych na podanej przez sztosza stronie.

Przeczytałem wstępny wniosek dyrektywy ( chwilę mi zeszło na jego znalezieniu, więc dla ułatwienia daję link ) i doszukałem się w nim niczego niepokojącego. Ogólnie chodzi o ułatwienia dla niepełnosprawnych, integrację i dostosowanie systemów alarmowych, ułatwień przy przeniesieniu numeru i określenia zakresu informacji jakie powinien dostawca usług podawać do wiadomości użytkownika, zwalczanie SPAMu i poprawa bezpieczeństwa/informowania użytkowników o wycieku danych/złamaniu zabezpieczeń i związanych z tym dla nich konsekwencjami.

Jako, że w źródle podanym przez sztosza znajdowała się informacja, że proponowane prawa pojawiły się w kwietniu, pobieżnie przyjrzałem się zmianom wprowadzonym w kwietniu i znowu nic ciekawego ( chociaż tutaj już nie czytałem wszystkiego dokładnie ).

Podsumowując wiarygodność podanego Blackout Europe oceniam na niską, również ze względu, że nie podali żadnych cytatów lub też linków do zmian, które to rzekomo miałyby ograniczyć wolności internetu.
Jednakże nie posiadam wiedzy prawniczej, aby stwierdzić, iż jest to kompletną bzdurą.

Pozdrawiam
sztosz
Cytat
Witam serdecznie,
Uprzejmie informuję, że na najbliższej sesji Parlamentu Europejskiego, Poseł
Tadeusz Zwiefka będzie głosował przeciw "Pakietowi Telekomunikacyjnemu".
Zdaniem posła ograniczanie wolności słowa, także w Internecie jest
niewłaściwe, a proponowane zmiany w "Pakiecie Telekomunikacyjnym" wcale nie
zwiększą bezpieczeństwa obywateli UE, lecz mogą spowodować nadmierną
kontrolę nad tym z założenia wolnym źródłem informacji i wiadomości. Poseł w
pełni popiera wolność w Internecie, ale z poszanowaniem prawa oraz godności
i praw drugiego człowieka.

W imieniu Posła do Parlamentu Europejskiego Tadeusza Zwiefki

Jakub Mikołajczak
Dyrektor Biura Poselskiego

Cytat
Witam serdecznie,

Dziękuję za wiadomość. Jednocześnie pragnę Pana Prezesa poinformować, iż
sprawę te zna Pani Prof. Genowefa Grabowska, poseł do Parlamentu
Europejskiego i popiera Internautów.

Z wyrazami szacunku,
Iwona Bochenek

To są dwie odpowiedzi różnych polskich europosłów w Parlamencie Europejskim na pytania a propos Pakietu Telekomunikacyjnego. Przytaczam je w odpowiedzi na podejrzenia o mistyfikację.

Bardzo mnie zastanawia zaś to, jak i boli, że 50% osób która się w tym temacie wypowiedziała, poza mną, myśli o tym jak obejść dane europejskie prawo i zupełnie nie przejmuje się tym że to ogranicza pewne podstawowe ludzkie prawo. Prawo do Wolności, tylko proszę bez głupich dyskusji o czym jest wolność.

@Hacker: z pozoru to prawo rzeczywiście nie wydaje się być jakieś złe. Ale problem w tym że jeżeli dostawcy internetu będą mogli dowolnie ustalać zasady na jakich ich abonenci mogą korzystać z internetu szybko dojdzie do nadużyć.

Nie wiem czy pamiętacie ale swego czasu TPSA blokowała dostęp do ogólnopolskich serwerów IRC ponieważ według kogoś w TPSA to za pomocą IRC roznosi się najwięcej wirusów i trojanów. Przy okazji zablokowali www.gimp.org, nie wiem jak wy ale ja mogę wejść tam przez proxy bez problemu, a bez nie mogę wcale. Ktoś mi powie dlaczego? Albo spytam inaczej: Jakim prawem?
maziak
No cóż, moge dodać, mnie osobiście przeraża to, że niektórzy myślą iż takie coś nie przejdzie, jest niemożliwe - tylko dla tego, że nie widzą możliwości "jak mialo by to byc zrobione". Na dodatek co gorsza - kolejnym argumentem jest to, że UE prowadzila program szerzacy internet. Grrr. Wiesz, powiem Ci coś - UE swego czasu prowadzila program dotyczacy ZDROWEGO ODŻYWIANIA. Pamietam to jak dziś - te informatory w szkole itp. No i spójż chłopie teraz na skład DOWOLNEGO produktu ktory masz gdzies pod reka. Jak to sie ma do zdrowego zywienia? (Nie wiesz? To też jest częscią planu.) A jak sie ma do zdrowego zywienia nadchodzacy Codex Alimentarius? Biznes. Ludzkie zycie przeliczane na monety. I naiwny jest kazdy kto ludzi sie, ze tak nie jest.

To co unia "mowi", a co robi to dwie rozne sprawy. Ale to juz inna broszka. Jak chcą ograniczyć Twoje prawa, to nie usyłyszysz w Tell-lie-Wizji "Dziś uchwalona zostala poprawka odbierająca obywatelom prawo do X i Y". Usłyszysz - "Ustawy dot. X i Y zostały zmodernizowane, poprawki dotycza m. in. ułatwień dla niepelnosprawnych." Taak, "między innymi". Naprawde nie trzeba wielu szarych komorek, zeby się zorientować, że to co aktualnie sie tam dzieje to nic innego jak walka ludzi ktorzy maja władze i wielkie pieniadze. O co? Hmm.

A z reszta... Obym sie mylil.

Ogólnie im wiecej maili puscimy do MEPow tym lepiej. Im pozniej nam odbiorą wolny internet tym lepiej... :/
bartg
http://stopcenzurze.wikidot.com:
Cytat
Już 5 maja odbędzie się jakże ważne dla nas głosowanie w Parlamencie Europejskim, a dotyczące tak zwanego Pakietu Telekomunikacyjnego. Brukselscy oficjele postanowili ograniczyć nam dostęp do Internetu i podzielić go na tak zwane "pakiety". Co to oznacza w praktyce? Daje to prawo dostawcom usług internetowych na ograniczony dostęp do zasobów światowej sieci. Przykładowo w najtańszym pakiecie dostaniesz dostęp do jednych, a do innych witryn już nie - zależy to od zasobności portfela właściciela portalu. Może się zdarzyć, że dostęp do niszowych, ale jakże ważnych dla Ciebie witryn będzie zablokowany. Winne są korporacje, które lobbują na rzecz tych zmian pod pretekstem obrony przed piractwem. Jest prawie pewne, że dostęp do sieci p2p zostanie zablokowany, bo żadnemu usługodawcy nie będzie się to opłacać.

Ciekawostką jest że firma GG zablokowała możliwość wpisywania takich linków w opisie i wysyłania innym. Kolejna cenzura od Gadu Network... Jedną z wciąż niezablokowanych form jest wpisanie np. "stopcenzurze[dot]wikidot[dot]com - UE zamknie internet jaki znamy!"
bounty
Mam nadzieje że tylko na postanowieniach się skończy biggrin.gif
Spawnm
a niech nawet to wprowadzą , jak zmuszą ludzi aby nie oglądali stron z pakietu którego nie mają ?
będą sprawdzać ip ? Zabawne ...
(ew. proszę mnie uświadomić )
pyro
btw. już chyba widziałem na tym forum o tym temat.

Nie powiem gdzie sobie mogą wsadzić te "pakiety", bo jedyne co by to narobiło to cholernie dużych szkód dla różnych dziedzin.
kwiateusz
normalnie na styku klient-swiat czyli u operatora beda specjalne urzadzenia monitorujace ruch w sieci i poszczegolne osoby beda odcianane, tak jak teraz ma to miejsce np z ustalaniem predkosci internetu u operatora smile.gif

to jest bardzo proste w zasadzie działania, a w austarlii to co z cencurą internetu albo w chinach? to samo

p.s. łącze tematy bo mowa o tym samym...

a własnie thepiratebay zamierza robić vpna za kilka $ miesiecznie, więc na nic takie regulacje chyba ze beda sukcesywnie blokowac ruch do nich
Spawnm
ok wchodzę na jeden.pl które pobiera dane z dwa.uk i co teraz ? będą analizować kod stron ?
zresztą ... jak by to wprowadzono to by pewnie wybuchła rewolucja tongue.gif
maziak
W 100% popieram inicjatywe stopcenzurze.wikidot.com ale...
Cytat
Ciekawostką jest że firma GG zablokowała możliwość wpisywania takich linków w opisie i wysyłania innym.

Dlaczego smierdzi mi tu manipulacja? biggrin.gif Bo przeciez kazdy sprobuje jak uslyszy ze sie nie da. tongue.gif A da sie bo sprobowalem, hehe.

Ogolnie ja to widze troche inaczej niz Wy - nie tyle beda "wylapywac" strony ktore maja byc zablokowane, a raczej zablokuja 100% i bedziesz sobie wykupywal pakiet poszczegolnych adresow na ktore bedziesz mogl wchodzic. Czyli nie "co nie jest zabronione jest dozwolone" a "co nie jest dozwolone jest zabronione" smile.gif Dla tego taki lament, ze wszystkie mniejsze firmy nie beda mialy miejsca w necie. Acz oczywiscie to tylko spekulacja, nie mam dostepu do zadnych oficjalnych informacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.