Cytat
Witam serdecznie,
Uprzejmie informuję, że na najbliższej sesji Parlamentu Europejskiego, Poseł
Tadeusz Zwiefka będzie głosował przeciw "Pakietowi Telekomunikacyjnemu".
Zdaniem posła ograniczanie wolności słowa, także w Internecie jest
niewłaściwe, a proponowane zmiany w "Pakiecie Telekomunikacyjnym" wcale nie
zwiększą bezpieczeństwa obywateli UE, lecz mogą spowodować nadmierną
kontrolę nad tym z założenia wolnym źródłem informacji i wiadomości. Poseł w
pełni popiera wolność w Internecie, ale z poszanowaniem prawa oraz godności
i praw drugiego człowieka.
W imieniu Posła do Parlamentu Europejskiego Tadeusza Zwiefki
Jakub Mikołajczak
Dyrektor Biura Poselskiego
Cytat
Witam serdecznie,
Dziękuję za wiadomość. Jednocześnie pragnę Pana Prezesa poinformować, iż
sprawę te zna Pani Prof. Genowefa Grabowska, poseł do Parlamentu
Europejskiego i popiera Internautów.
Z wyrazami szacunku,
Iwona Bochenek
To są dwie odpowiedzi różnych polskich europosłów w Parlamencie Europejskim na pytania a propos Pakietu Telekomunikacyjnego. Przytaczam je w odpowiedzi na podejrzenia o mistyfikację.
Bardzo mnie zastanawia zaś to, jak i boli, że 50% osób która się w tym temacie wypowiedziała, poza mną, myśli o tym jak obejść dane europejskie prawo i zupełnie nie przejmuje się tym że to ogranicza pewne podstawowe ludzkie prawo. Prawo do Wolności, tylko proszę bez głupich dyskusji o czym jest wolność.
@Hacker: z pozoru to prawo rzeczywiście nie wydaje się być jakieś złe. Ale problem w tym że jeżeli dostawcy internetu będą mogli dowolnie ustalać zasady na jakich ich abonenci mogą korzystać z internetu szybko dojdzie do nadużyć.
Nie wiem czy pamiętacie ale swego czasu TPSA blokowała dostęp do ogólnopolskich serwerów IRC ponieważ według kogoś w TPSA to za pomocą IRC roznosi się najwięcej wirusów i trojanów. Przy okazji zablokowali www.gimp.org, nie wiem jak wy ale ja mogę wejść tam przez proxy bez problemu, a bez nie mogę wcale. Ktoś mi powie dlaczego? Albo spytam inaczej: Jakim prawem?